Kadeřnice a řezníci budou poplatky za rádio a televizi platit správcům autorských práv dál. Návrh senátora Valenty neprošel přes Sněmovnu

01.02.2019 12:15

Poslanci „zařízli“ senátní novelu zákona o autorských poplatcích, která by od placení Ochrannému svazu autorskému (OSA) osvobodila některé živnostníky. Předkladatelem zákonné úpravy byl senátor Ivo Valenta, který se počítá mezi hlasité kritiky OSA dlouhodobě.

Kadeřnice a řezníci budou poplatky za rádio a televizi platit správcům autorských práv dál. Návrh senátora Valenty neprošel přes Sněmovnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Podle Valentova návrhu by poplatek autorskému svazu nemusely platit ty provozovny, ve kterých se puštěná reprodukovaná hudba přímo nepodílí na obchodním obratu (např. kadeřnictví, restaurace).

Jak informoval server iDnes.cz, „o výjimce z autorského zákona se hlasovalo dvakrát“. „Napoprvé neprošla o pouhé tři hlasy, když proti výjimce byla většina poslanců ANO a sociální demokraté,“ píše server. Stejným poměrem pak neprošla i napodruhé.

109 ze 158 přítomných poslanců podpořilo původní verzi zákona bez Valentovy úpravy. Hlasovaná úprava měla ovšem ve Sněmovně i své zastánce, např. ze strany Pirátů.

To, jak bude hlasovat poslanecký klub hnutí ANO, vyjádřil jeho předseda Jaroslav Faltýnek v anketě ParlamentníchListů.cz. „Hnutí ANO nepodpoří pozměňovaní návrh pana senátora Valenty, který jde proti duševnímu právu našich umělců,” řekl redakci s odkazem na své vystoupení během úterní tiskové konference.

Pirátští poslanci se v redakční anketě profilovali opačně.. „Proti výběru výpalného v provozovnách, u kadeřníka, ševce či třeba na dílně, bojujeme roky,“ sdělil ostře předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. „My jsme podobné návrhy už podávali a proti nekalým praktikám OSA už bojujeme 10 let. Proto podpoříme senátní verzi,” uvedl k věci i šéf poslaneckého klubu Jakub Michálek. Obdobně se naší redakci svěřili za Piráty i poslanci Mikuláš Peksa a Mikuláš Ferjenčík. Podporu senátnímu návrhu vyjádřiil v anketě i lídr SPD a místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura.

O možných dopadech senátní úpravy zákona se v uplynulém týdnu čile diskutovalo. Na hlavu předkladatele Iva Valenty se snesla kritika ze strany umělců a zněla slova o „demagogii“. Na obranu Valenty na Twitteru vystoupil prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý (hospodářská komora současný systém vybírání poplatků OSA v provozovnách také kritizuje) a výpady na adresu senátora označil za „špinavou kampaň“.

Proti senátní verzi zákona a za podporu stávajícího stavu rovněž vznikla petice, kterou podepsalo 1600 lidí. Ta ovšem vznikla v online podobě i na podporu senátní verze. Proti přijetí senátních úpravy bylo například Ministerstvo kultury. Podle šéfa resortu Antonína Staňka byl návrh v rozporu s evropskou legislativou, což Ivo Valenta na stránkách ParlamentníchListů.cz vyvracel.

O veřejné diskusi kolem senátní úpravy zákona o autorských poplatcích senátora Iva Valenty ParlamentníListy.cz detailně informovaly.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka jsou například „sazby požadované kolektivními správci (OSA) přemrštěné“. „Roční výše poplatků, které musejí hoteliér nebo hospodský zaplatit kolektivním správcům, je vyšší než pořizovací cena přístroje,“ ilustroval Stárek. Na mysli měl přitom cenu zařízení, na kterém je reprodukovaná hudba, za kterou OSA účtuje, přehrávána. Vybírání poplatků OSA kritizovala i Hospodářská komora ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…