Kajínek přistoupil k momentu pravdy: Kdybych je chtěl zabít, tak bych nikdy... Na Primě zazněla jasná fakta

04.12.2017 6:47

Jiří Kajínek pohovořil ve čtvrtém díle pořadu Já, Kajínek na FTV Prima přímo o vraždě, za niž byl odsouzen na doživotí. Měl zastřelit podnikatele Štefana Jandu a jednoho z jeho osobních strážců – Juliána Pokoše. Druhý, Vojtěch Pokoš, přežil. Kajínek jasně říká: ,,Pokud bych takovouhle akci měl provést, nevzal bych si staré zbraně."

Kajínek přistoupil k momentu pravdy: Kdybych je chtěl zabít, tak bych nikdy... Na Primě zazněla jasná fakta
Foto: Repro: FTV Prima
Popisek: Jiří Kajínek na FTV Prima

„Oficiální verze říká, že Kajínek vraždil za 100 tisíc korun. On se brání, že za tak malou částku by to neudělal. Neoficiální verze pak hovoří o vyšší částce,“ řekl v úvodu investigativní novinář Josef Klíma.

Kajínek se stále brání, že je nevinný. „Mělo se odehrát to, že Štefan Janda s Pokošovými sem přijel. A tady měl čekat ten člověk, co pak střílel,“ sdělil Kajínek. „Ten člověk měl mít obě ruce za zády a měl začít střílet na toho Štěpána Jandu,“ pokračoval Kajínek.

Anketa

Prospívá politická kariéra Andreje Babiše České republice?

hlasovalo: 9679 lidí

Vojtěch Pokoš, klíčový svědek střelby, jasně říká, že na místě byl Kajínek. Podle vdovy po Jandovi Evy se nikdy u nich doma nehovořilo o Kajínkovi, ale o jakémsi „střízlíčkovi“ Lebedovi. „Vojta tvrdí, že to vše způsobil jeden jediný střelec,“ sdělil pak k případu Klíma.

„Ležel jsem břichem na zemi a on na mě střílel zezadu. Snažil jsem se hejbat. Dostal jsem pět střel,“ začal pak popisovat Pokoš, jenž pak byl zasažen do zadku. „Kdyby mě nechtěl zabít, tak do mě ani nestřílel,“ míní Pokoš, že jej vrah chtěl rovněž zabít. Jeho slova potvrzuje i Klíma, jenž tvrdí, že nešlo udělat plánovitě, aby Vojtěch Pokoš přežil. Prý šlo o náhodu. 

„To místo bylo nesmyslné. Těch variant, jak je zabít, bylo strašně moc. Někde si na ně počkat,“ poznamenal pak Kajínek k místu události. „Jsou tam svědectví, kde je jasně zřejmé, že je policie nutila lhát. Spoustu věcí ani nevíme, jak se odehrálo,“ dodal Kajínek.

Podle Josefa Klímy byl na místě kromě střelce ještě někdo navíc. „Podle mě a Janka Kroupy to byl policajt,“ míní Klíma. „V Plzni byly v té době dvě soupeřící skupiny policajtů,“ poznamenal také Klíma.

Na osudný den pak vzpomínala i vdova po Štefanu Jandovi Eva, jež uvedla, že ji na místo vraždy dovezl policista Kronďák. Ten to však popírá. Kromě Kronďáka pak Klíma zmiňuje i policistu Mikeše. „To byl policista zásahový jednotky,“ říká Kajínek.

Ten si následně posteskl nad tím, že v současné době nelze vzhledem k úpravě prostranství udělat rekonstrukci prostoru. Zároveň podotkl, že lidé nalézali nábojnice na místě činu i po třech měsících. „Rekonstrukci na místě činu jsem žádal hned od začátku,“ podotkl Kajínek. 

„Pokud bych takovouhle akci měl provést, nevzal bych si staré zbraně,“ zmínil pak také Kajínek. „Logika však říká, že staré zbraně byly použity proto, že pachatel věděl, že se jich bude muset zbavit,“ poznamenal k tomu Klíma.

„Kde jsem byl 30. května 1993, si nevzpomenu,“ podotkl pak závěrem Kajínek. „Podle mě v tom má prsty policie,“ zmínila vdova po Štefanu Jandovi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…