Kalda Tullamore jako hlavní hrdina bojovníků za demokracii? Docentka Švihlíková rozebírá, co to ukazuje

19.11.2018 21:44

Polistopadový vývoj v Česku byl a stále je typický neustálou delegitimizací jiných názorů velké části společnosti, píše ve svém komentáři na serveru Časopisargument.cz po letošních oslavách 17. listopadu ekonomka a autorka knihy „Kapitalismus, socialismus a budoucnost aneb Mikeš už přišel“ Ilona Švihlíková. Čím dál vzteklejší a nenávistnější reakce, které letos nezahrnovaly pouze vyhozené květiny, ale dokonce i „šibenice“ jsou podle jejích slov dány tím, že je čím dál víc narušována „oficiální“ vyprávěnka o porevolučním vývoji.

Kalda Tullamore jako hlavní hrdina bojovníků za demokracii? Docentka Švihlíková rozebírá, co to ukazuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilona Švihlíková

Vše podle Švihlíkové už začíná u toho, když řízenému předání moci říkáme revoluce. Připomíná, že ani tento rok skupina kovaných demokratů nebyla zklamána, když se čirou náhodou objevila „kauza“, která jim umožnila vyjít do ulic, aby dali najevo, že volby měli vyhrát oni a nikdo jiný. Zároveň připomíná jeden z trendů provázející toto výročí 17. listopadu, který neustále probíhá a je jím pokus o delegitimizaci velké části společnosti.

Heslo „nejsme jako oni“ prý dostalo zatraceně rychle na frak. Jakmile se kormidla chopil Václav Klaus se svými ekonomickými reformami, stali se hlavními nepřáteli všichni, kdo si mysleli něco jiného, dodává ekonomka. „Na počátku 90. let jsme si chtěli přečíst knihu od Miloše Zemana, ale knihkupec se na nás obořil, že tohle on prodávat nebude,“ dala za příklad s tím, že v té době cokoliv, co bylo levicové, bylo odporné, ale i nebezpečné. „Kdo projevil jiný než pravicově neoliberální názor, dostal nálepku, měl mlčet a hlavně – chtěl nás vracet před listopad,“ dodala.

Tato delegitimizace každého, kdo měl jiný pohled na transformaci české ekonomiky, měla prý přitom dominantní oporu v nezávislých médiích. Odpor vůči čemukoliv levicovému vydržel dlouho. Zlomem prý byla Velká recece, která otevřela řadu nových otázek a témat, i když se zdaleka nestala hrobem neoliberální agendy. Naopak, „díky“ Německu a jeho dluhové posedlosti a Kalouskovi se podařilo nastavit agendu – „dopadneme jako Řecko.“ Přiblblá škrtací politika nás přiblížila k ekonomickému vývoji strukturálně slabších zemí,“ napsala Švihlíková.

Strašení komunisty postupem času přestalo být „in“ a objevily se nové delegitimizační postupy. Vzhledem k tomu, jak USA v pozici hegemona oslabují, začala se prý u nás rozvíjet mccarthyovská hysterie, ve které prý u nás vyniká poslankyně Helena Langšádlová. „Místo nebezpečné levice, která nás vrací před listopad, tu tak máme síly, které nás ‚sunou na Východ‘,“ poznamenala Švihlíková.

Ti, kteří se staví kriticky k NATO a dovolují si vnímat Rusko v pozitivnějším světle, jsou zase „nepřáteli“, kteří ohrožují tentokrát naše západní ukotvení a kteří mají být umlčeni. „Kromě toho jsou vytvářeny i seznamy nevhodných médií, aby se jaksi ‚oddělilo zrno od plev‘ a bylo jasné, na koho budou upřeny reflektory nenávisti,“ všímá si ekonomka, podle které nezaostává ani liberální levice, která disponuje „aktivisty“, kteří bedlivě číhají na všechny, kdo nesdílejí její sen o multikulturním sluníčkovém světě, aby hystericky odhalovala „nacisty“ a „fašisty“ i ve vlastních řadách. Oslavy 17. listopadu ve své emoční vybičovanosti podle ekonomky jasně ukazijí, jak je polistopadový režim zoufale závislý na vytváření vnitřních nepřátel.

„Máloco navíc po polistopadovém vývoji vypovídá víc než to, že si ‚demokraté‘ vyberou za svého hlavního hrdinu Miroslava Kalouska. ‚Kalda‘, ať už s Tullamore Dew či bez, se prolíná celým polistopadovým vývojem. S ‚Kaldou‘ jsme toho prožili hodně, ale kdopak si dnes vzpomene na to, jak chtěl podporovat vládu s KSČM a byl následně svou vlastní partají odstraněn?“ připomíná Švihlíková.

Původní text ZDE

A k čemu takový režim, který ke své reprodukci potřebuje delegitimizovat stále větší části populace, povede? „K tomu, že z něj nakonec vyhřezne to, co bylo dlouho potlačováno. Transformace vytvořila velké množství těch, kteří se nutně považují nejen za ekonomicky poražené, ale za věčně umlčované, okřikované a ponižované,“ uzavřela ekonomka s tím, že jak ukázal převrat na Ukrajině, tato cesta nemá s demokracií nic společného. Je to spíše recept na občanskou válku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…