Kalousek, Gross, Paroubek a další na policii. Kvůli nepovedenému nákupu

07.11.2012 9:58

V průběhu tohoto i příštího týdne bude policie vyslýchat či již vyslýchala bývalé premiéry posledních tří českých vlád včetně členů jejich vlády. Jde o čtyři roky starý nákup cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele. Jiří Paroubek (LEV 21) a bývalý sociální demokrat Stanislav Gross mají výslech již za sebou, Miroslav Kalousek (TOP 09) či Bohuslav Sobotka (ČSSD) na výslech čekají.

Kalousek, Gross, Paroubek a další na policii. Kvůli nepovedenému nákupu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Podezřelí z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužití pravomoci veřejného činitele jsou ekonomický náměstek bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) František Steiner a nedávný ředitel Vězeňské služby ČR Luděk Kula.

Dosud nefungující ústav

Jedná se o čtyři roky starý nevýhodný nákup zchátralé budovy bývalého kněžského semináře ve Vidnavě na Jesenicku za 29 miliónů korun. Resort spravedlnosti v budově chtěl udělat vůbec první detenční ústav pro odsouzené devianty. Jenže se tak dosud nestalo, budova se až teď narychlo upravuje.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Oba označují obvinění za nesmyslné, protože údajně plnili nařízení vlády. Steiner i Kula tvrdí, že žádnou škodu státu nezpůsobili. Policie tak řeší, jestli tomu tak skutečně bylo a který kabinet o ústavu rozhodoval.

Výslech premiérů

„Státní zástupce a vyšetřovatel vyhověli mému návrhu na výslech bývalých premiérů a ministrů vlád, které rozhodovaly o zřízení zabezpečovací detence i nákupu patřičného objektu,“ řekl v úterý Právu Steinerův advokát Jaroslav Ortman.

V pondělí tak na policii u výslechu byli Stanislav Gross (ČSSD) a Jiří Paroubek (LEV 21). Za nich se totiž o ústavu začalo hovořit a jednat. Dále podle Práva na policii zamíří i Mirek Topolánek (ODS), nynější šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka, exministr spravedlnosti Pavel Němec či současný ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Výslech se týkal toho, zda se v období mé vlády o této věci (o detenci) nějak rozhodovalo nebo jednalo, a to se nestalo,“ uvedl na dotaz Práva nynější advokát Gross, kterého policie vyslýchala půldruhé hodiny. Gross dále tvrdí, že v době jeho úřadování vláda vzala pouze na vědomí koncepci, jak by mohla detence pro devianty vypadat. Zbytek se podle něj děl až po něm.

Proto byl jako druhý k výslechu pozván Paroubek, protože byl v dubnu 2005 Grossovým nástupcem. Právě pod jeho rukou vznikl a byl schválen zákon zavádějící zabezpečovací detenci. Autorem byl úřad Pavla Němce.

Paroubek u výslechu připomněl, že se věc skutečně projednávala za jeho předsednictví, ale teprve za dob kabinetu Mirka Topolánka došlo ke koupi samotné Vidnavy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…