Kalousek: Když se Babiš vzdá dotací, tak nakrmíme uprchlíky

05.03.2020 14:20

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg u řečnického pultíku ve Sněmovně pořádně vyčinil Babišově vládě a všem dalším poslancům, kteří si myslí, že bude stačit, když do Řecka pošleme peníze, a tím si nad uprchlickou krizí umyjeme ruce. Svůj názor pak na Twitteru sdílel také poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek či komentátor Petr Honzejk.

Kalousek: Když se Babiš vzdá dotací, tak nakrmíme uprchlíky
Foto: Repro ČT24
Popisek: Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP09

„Uprchlíci na turecko-řeckých hranicích nejsou naši nepřátelé. Jsou to zoufalí lidé, kteří prosí o pomoc. Vím, že je nemůžeme všechny přijmout, ale nesmějí nám být lhostejní. Když se všichni agrobaroni vzdají svých dotací, všechny děti se tam za ty peníze najedí. To zvládneme, ne?“ poznamenal k situaci na turecko-řeckých hranicích Kalousek.

Uprchlíci na turecko-řeckých hranicích nejsou naši nepřátelé. Jsou to zoufalí lidé, kteří prosí o pomoc. Vím, že je nemůžeme všechny přijmout, ale nesmějí nám být lhostejní. Když se všichni agrobaroni vzdají svých dotací, všechny děti se tam za ty peníze najedí. To zvládneme, ne?

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) March 4, 2020

Bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg má za to, že Řecku musíme v řešení migrační krize pomoct tak, že některé uprchlíky z řeckých táborů přivítáme v České republice. Pokud to neuděláme, budeme mít z ostudy kabát. Alespoň to řekl před poslanci v dolní komoře Parlamentu.

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

77%
19%
hlasovalo: 19413 lidí
Upozorňuji naši vládu, že opravdu toho času koledujeme za největší ostudu. Já bych velice doporučil, aby aspoň jeden ministr naší vlády se vydal na řecké ostrovy – Leros, Lesbos, kdekoliv – podíval se na okolnosti, ve kterých tam uprchlíci žijí, také uprchlíci na hranici Turecka a Řecka. Tu bídu kdybyste viděli, v jakých okolnostech tam děti, ženy, starci žijí, a my tady říkáme: jo, jo, pošleme nějaké částky, kdy samozřejmě ty peníze v korunách zní hezky, ale ve skutečnosti to je jenom kapka, kterou tam posíláme. Opravdu peníze v těch částkách, které by Řecko potřebovalo, samozřejmě neposíláme,“ upozornil Schwarzenberg.

Posléze skutečně doporučil přijmout několik uprchlíků i v Česku, protože země, které uprchlíky přijaly, se nezhroutily. Nehrozí to tedy ani nám.

„Opravdovou pomoc tam neposkytujeme. Ale bráníme se, aby někdo se k nám dostal, ať to jsou děti, ať jsou to ženy, předstíráme nebezpečí. Blbost! Všem ostatním zemím, které uprchlíky přijaly, se také nic nestalo. Kriminalita není vyšší než u našich vlastních lidí. Opravdu se musím dneska za naši vládu a za její konání vůči uprchlíkům na řeckých ostrovech stydět. Já bych raději použil dokonce slovenské slovo, že se hanbím. Hanbím, je to hanba, jak se chováme,“ rozohnil se politický matador. Pak už jen poděkoval za pozornost.

„EU nechce pustit přes hranice migranty a uprchlíky z Turecka, Řecko chrání důsledně hranice. A v Česku se ozývá jásot – vidíte? Orbán to dělal od začátku dobře! Vidíte V4 měla pravdu! Myslím, že je to potřeba korigovat,“ uvedl na sociální síti komentátor Petr Honzejk.

„To, že jde pomoci někomu, neznamená, že lze pomoci všem, limity zkrátka existují,“ dodal s tím, že situace je jiná než v roce 2015. „Sýrie na tom je sice bídně, ale ne tak zle (neexistuje ISIS, ani katastrofa rozměrů Aleppa), migranti tentokrát můžou opravdu převažovat nad běženci. Celé je to zjevné vydírání ze strany Turecka, kterému se nedá ustupovat, protože projevit v mezinárodních vztazích slabost je vždycky průšvih. Naše vláda by se měla místo poznámek typu ‚my jsme to říkali od začátku‘ spíš držet za nos, že blokovala posílení Frontextu a že pan Babiš se paralelně kamarádil s panem Erdoganem,“ uzavřel.

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…