Kalousek: Ministerstvo školství je ministerstvem studentů, ne učitelů

27.11.2023 12:41

Neustupujte. Kalousek se v den stávky obrátil na vládu. Pustil se do řeči i s bývalým ministrem školství za ANO Robertem Plagou a zdůraznil, že stanovit platy jakékoliv profesní skupiny zaměstnanců zákonem pokládal za nesmysl. A složil poklonu ministrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL).

Kalousek: Ministerstvo školství je ministerstvem studentů, ne učitelů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Správní rady VZP Miroslav Kalousek

Někdejší ministr financí a dnes řadový člen TOP 09 Miroslav Kalousek konstatoval, že v demokratické zemi může demonstrovat každý, ale okamžitě také upozornil, že vláda, která to s odpovědnou správou země myslí vážně, nesmí takovému tlaku ustoupit.  

„Právo kohokoliv protestovat a stávkovat je nezpochybnitelné a svaté. Svatá je ale i povinnost každé vlády, která chce opravdu vládnout: Nejednat pod tlakem a tlaku neustupovat. V tom bude mít vláda vždycky moji podporu. Na rozdíl od ústeckých Pirátů vím, že je možné mít různé názory na dílčí azimuty, ale není možné plést si světové strany. I piráti mívali kompas,“ konstatoval Kalousek v narážce na poznámku ústeckých Pirátů, kteří podpořili protivládní protesty, ačkoli předseda strany Ivan Bartoš ve stejné vládě sedí jako ministr pro místní rozvoj.

Miroslav Kalousek promlouvá

S jednou výzvou se obrátil i k samotné vládě, kterou, jak často deklaruje, volil, ale kterou také často kritizuje, neboť se mu nezdá, že by byla dostatečně proreformní.

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21865 lidí

„Moc prosím všechny (nebo alespoň ty, kteří jsou toho mocni), že priorita se nepozná podle toho, že ji zalijeme penězi bez ohledu na to, jaký opravdu přinesou efekt a výsledky. Pozná se podle toho, s jakou odbornou péčí a dlouhodobou vizí se správce snaží o systémové změny, díky kterým bude každá koruna využita ve prospěch konzumenta veřejné služby, protože tady jde mnohem víc, než o jejího operátora,“ rozváděl dál myšlenku.

A hned pokračoval:

„Dovolím si to ve zkratce říct na dvou příkladech: Ministerstvo školství je ministerstvem studentů a vzdělávání. Ne ministerstvem pedagogického a nepedagogického personálu. Ministerstvo zdravotnictví je ministerstvem pacientů a jejich zdraví. Ne ministerstvem zdravotnického personálu. Zájmy konzumenta veřejné služby se nemusí vždy krýt se zájmy personálu, který službu zajišťuje. A nevyřeší to ‚zalévání‘ penězmi na dluh. Už jenom proto, že brzy dojdou, protože jsou na dluh,“ pokračoval.

Někdejší ministr školství za ANO Robert Plaga nabídl odlišný pohled a připomínal vládní sliby.

„V březnu 2023 do přepracovaného programového prohlášení vláda napíše, že dá průměr zemí OECD a podsekne rozpočet tak, že podíl dál klesá. V červnu 2023 schválí a odprezentuje, že učitelé budou mít plat ve výši 130 % průměrné mzdy, aby v říjnu ministr školství oznámil, že to bude max. 113 % (spíš to bude ještě mnohem míň),“ upozorňoval Plaga stejně jako Kalousek na sociální síti X. „A dalo by se v těch faulech pokračovat dál, takže věřím, že většina učitelů fakt protestuje/bojuje za kvalitu a za důstojné odměňování nepedag. kolegů,“ pokračoval.

 

Miroslav Kalousek promlouvá

Kalousek odvětil, že nikdy nebyl přítelem stanovování platů různých profesních skupin zákonem.

„Chápu. K tomu mohu jen podotknout, že jsem si vždycky myslel, že stanovit platy jakékoliv profesní skupiny zaměstnanců zákonem pokládám za nesmysl. Ale to není ten hlavní problém,“ prohlásil.

Miroslav Kalousek promlouvá

V záležitosti stávky složil také poklonu ministrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL), který zrušil svůj program a rozhodl se, že se vydá mezi stávkující a bude s nimi diskutovat.

„Tleskám Marianu Jurečkovi jak za odvahu, tak za politický instinkt. Na ulici k žádné smysluplné diskusi nedojde, budou na něj řvát, urážet ho a sem tam na něj někdo i plivne. Je ale nesmírně důležité, aby politik ukázal, že si stojí za svým, že se přímého kontaktu s protestujícími nebojí a že dokáže odpovědět i davu na ulici. Pokládám to za nutnou výbavu lídra,“ ocenil Jurečku Kalousek.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

xxx, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMartin23 , 27.11.2023 15:04:06
Poslední krize a pád vlády byly, když byl u moci Kalousek. Takže je na to skutečně odborník.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…