Kalousek: ODS lže občas, ANO lže pořád

14.05.2023 21:52 | Ze sítí

Podle komentátora Petra Honzejka je těžké vládě oponovat v tvrzení, že se s rozpočtem něco udělat muselo. Co podle něj ale naopak vládě a zejména ODS vyčítat můžeme, má být to, že „nám dlouhodobě lhala“. „ODS na opakované lhaní o nezvyšování daní doplatí,“ myslí si. Po uveřejnění těchto slov však následně přispěchal nejsilnější vládní stranu hájit exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). ODS podle něj pouze „občas zalhala“, kdežto opoziční hnutí ANO „nelže občas, ale pořád, a to ne v jednom, ale ve všech tématech“.

Kalousek: ODS lže občas, ANO lže pořád
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26174 lidí
Před volbami i v průběhu několika uplynulých měsíců z úst vládních činitelů a zejména premiéra Petra Fialy (ODS) opakovaně zaznívala ujištění, že současná vláda za žádnou cenu nepřistoupí na zvyšování daní. Mnohé voliče vládní pětikoalice tak nemálo překvapilo, že se v uplynulém týdnu kabinet tasil s návrhy na zvýšení daně z příjmů právnických osob na 21 %, zvýšení daně z nemovitých věcí až na dvojnásobek či například na úpravu daně z příjmů fyzických osob, jež bude znamenat posun hranice 23% daně z příjmů fyzických osob ze čtyřnásobku na trojnásobek průměrné mzdy, a nemalý rozruch vyvolalo i vládní přesunutí některých produktů či služeb do vyšší sazby DPH.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na to udiveným voličům vlády vzkázal, že si výroky o nezvyšování daní špatně vysvětlili. „To je zkratka z billboardu. My jsme říkali, že nechceme zvýšit celkové daňové zatížení,“ pronesl ministr v rozhovoru pro TN.cz a byl si jist, že kvůli tomu voliči ODS jeho straně nepřestanou věřit.

Odlišně než ministr financí to vidí komentátor Petr Honzejk, který má za to, že nešlo o „zkratku z billboardu“, ale o opakované lhaní vlády „a zejména ODS“.

Těžko se prý dá „oponovat vládě v tom, že se s rozpočtem něco udělat muselo“. „Můžeme se sice přít o to, jestli se mělo škrtat právě tam, kde se vláda rozhodla škrtat, jestli se měly zvýšit právě ty daně, které se vláda rozhodla zvýšit, a jestli nejsou v balíčku pochybné položky. Ale celkově je úsporný balík ve výši devadesáti miliard napřesrok a 150 miliard v roce 2025 minimem potřebným k tomu, aby Česko vybředlo z katastrofální dluhové trajektorie,“ hodnotí ve svém komentáři pro Hospodářské noviny.

Co ale naopak vládě a zejména ODS vyčítat podle komentátora můžeme, je to, že „nám dlouhodobě lhala“. „Jejím klíčovým předvolebním slibem, který si pak vepsala i do programového prohlášení, byla věta: ‚Nebudeme zvyšovat daně.‘ Dokladů pro to je víc než málo,“ upozornil. Tvrdí, že ODS „na opakované lhaní o nezvyšování daní doplatí“.

Po zveřejnění tohoto komentáře Petra Honzejka se nejsilnější vládní strany zastal exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který vše mírnil tím, že ODS „ohledně daní občas zalhala“. Přiznal však, že se „o tom nemá cenu přít“ a je to „jistě pravda“.

A následně vše otočil proti opozičnímu hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše, to podle něj „lže pořád“. „Přijde mi ale absurdní volit kvůli tomu subjekt, který nelže občas, ale pořád, a to ne v jednom, ale ve všech tématech. Ano, myslím tím ANO,“ zaznělo od Kalouska na Twitteru.

Sám Kalousek dříve prohlásil, že vládní balíček, obsahují mimo jiného i zvýšení daní, podporuje. „Každému z nás tam něco chybí a každého z nás tam něco bolí. Je to však maximum možného v rámci koaličního kompromisu. Proto pokládám za svou povinnost balíček podpořit, protože jeho alternativou je nic a neudržitelný rozpočet,“ uvedl po jeho zveřejnění.

„Teď je klíčové, aby vláda neustoupila tlakům na změkčení. Zejména těžké to bude v úsporách na mzdovém objemu. Ustupování by rozdrobilo cestu a zamlžilo cíl. Každý, komu záleží na stabilizaci rozpočtu a naší budoucnosti, by měl vládu povzbuzovat, aby celý balíček realizovala,“ doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…