Kalousek: Už bylo hůř a i tehdy se lidé rozmnožovali

30.03.2023 10:50 | Ze sítí

Česko v roce 2022 zažilo dramatický propad porodnosti. Podle dat Českého statistického úřadu se narodilo o 12 tisíc dětí méně. Stínový ministr práce a sociálních věcí za ANO Aleš Juchelka, ale také exministr financí Miroslav Kalousek varují, že je to velký problém.

Kalousek: Už bylo hůř a i tehdy se lidé rozmnožovali
Foto: Hana Brožková
Popisek: Miroslav Kalousek

Čísla ukazují, že za rok 2022 se porodnost propadla o 12 tisíc dětí. Exministr financí z řad TOP 09 Miroslav Kalousek složil hold našim předkům, kteří se množili mnohem hojněni než dnešní generace, ačkoli nežili v tak příznivcích podmínkách, v jakých žije právě dnešní generace.

„Přes všechny problémy – nikdy rodiny nežily v bohatších a solidárnějších časech, než dnes. Skládám tímto hold našim předkům, kteří se v mnohem obtížnějších časech rozmnožovali, aniž by za to něco čekali od politiků. Bez jejich odvahy bychom tu nebyli a nemohli říkat takové kraviny,“ napsal Kalousek na twitteru.

Podle Kalouska je na poslancích, aby vytvořili takové podmínky, ve kterých se lidé nebudou obávat přivést na svět dítě.

Miroslav Kalousek promlouvá

Stínový ministr práce a sociálních věcí za ANO Aleš Juchelka ve Sněmovně varoval, že takto razantní propad porodnosti bude mít negativní dopad mimo jiné i na český důchodový systém. „Bez toho, aby se nám narodily děti, je samozřejmě čím dál tím těžší udržet v chodu průběžný důchodový systém,“ upozorňoval při jednání o zpomalení valorizace penzí.

„V současné době se ČR nachází v situaci, kdy se do věku vyšší plodnosti dostávají ženy z početně slabších ročníků z druhé poloviny 90. let,“ upozorňuje Jakub Augusta z ministerstva práce, že se pád porodnosti dal čekat. Na jeho slova upozornil server Seznam Zprávy.cz.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kalousek: Už bylo hůř a i tehdy se lidé rozmnožovali, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegaucho , 30.03.2023 11:27:07
A jako boží pomsta přišel na svět i Kalous.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…