Kalousek: Ve Schwarzenbergovi vidím druhého otce

13.04.2017 12:31

„Karel Schwarzenberg je člověk, jehož životní zkušenosti a hodnoty jsme převzali do našeho programu, a tak je naplňujeme,“ zmínil v rozhovoru pro Blesk současný šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Zároveň uvedl, že v knížeti vidí druhého otce.

Kalousek: Ve Schwarzenbergovi vidím druhého otce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

I přestože má se Schwarzenbergem takový vztah, umějí se i pohádat. „Znáte nějakou rodinu, kde se nehádají?“ zeptal se. 

Následně se vyjádřil i k mladé krvi ve straně, konkrétně mimo jiné k teplickému radnímu Dominiku Ferimu. Zmínil, že strana má profesionální kvalitní program a je důležité jej umět prodat. „Vyrobit, napsat, vymyslet, to je problém číslo jedna. Problém číslo dvě je to prodat. A ti ‚prodejci‘ jsou mnohem vzácnější než ti ‚výrobci‘. Feri má obrovský talent toho ‚obchodního agenta‘, který umí srozumitelným způsobem to, na čem nám záleží, vysvětlit. Z tohohle hlediska je zcela výjimečný, a proto ho pokládám za jednu z největších nadějí TOP 09,“ poznamenal Kalousek. A nechtěl ani hodnotit případnou Feriho konzumaci marihuany. „Jestli si někdo potáhl trávy, není to pro mě důvod k hodnocení politické kvalifikace,“ uvedl. 

Závěrem se také vyjádřil k úspěchu a neuspěchu ve sněmovních volbách. „To je vždycky relativní s tím, jak dopadnou vaši soupeři. Já si dovedu představit úspěch při 8 procentech a neúspěch při 14 procentech. Obecně ale platí, že mobilizuji svoji stranu na výsledek 12 plus, protože tolik jsme dostali v minulých volbách. A cokoliv pod dvouciferný výsledek je důvod k tomu, aby se moje strana rozhodla mě nahradit," podotkl s tím, že po volbách rozhodně nechce uzavírat koalici ani s hnutím ANO, ani s KSČM. 

Předseda hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš však podle něj v budoucnosti dopadne jako expremiér Stanislav Gross. „Lidé dříve nebo později poznají, že ten člověk pracoval jenom pro sebe a pro své zájmy,“ řekl k Babišovi. O Grossovi se pak vyjádřil jako o podvodníkovi, který myslel jenom na sebe. 

Na dotaz, zda naznačuje možnost koalice s ČSSD, pak Kalousek odvětil jasně. „Nejenom naznačuju. Je nějaká pravolevá osa a zastupujeme jiné zájmy. Já si dokážu představit ideový kompromis s každou demokratickou stranou. S nějakou snazší, s nějakou složitější. Nedokážu si představit kolaboraci na likvidaci parlamentní demokracie,“ uzavřel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…