Kalousek: Vyšší DPH, vyšší inflace. Vláda nebojuje s inflací

11.04.2023 10:34 | Ze sítí

Ministr financí Zbyněk Stanjura vypustil na veřejnost svůj návrh daňové reformy A exministr financí Miroslav Kalousek se hlasitě ozval. Vládě Petra Fialy (ODS) by se Kalouskova slova pravděpodobně nelíbila. Ptá se totiž, jestli kabinet dělá chyby schválně, nebo z amatérismu.

Kalousek: Vyšší DPH, vyšší inflace. Vláda nebojuje s inflací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Správní rady VZP Miroslav Kalousek

V Česku dnes máme tři sazby DPH ve výši 10, 15 a 21 procent. Ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS to hodlá změnit a stvořit jen dvě sazby ve výši 14 a 21 procent. Současně plánuje některé položky dnes méně zdaněné chce přesunout do hladiny jednadvacetiprocentního zdanění. Má jít o vodné a stočné, točené pivo nebo vstupenky na kulturní a sportovní akce. Stanjura však upozorňuje, že takřka o všech položkách lze ještě diskutovat. S výjimkou piva.

„Všechny posuzujeme podle těch hledisek, to znamená, jestli je tam společenský důvod, že společnost má tyto služby například konzumovat více, že si myslíme, že je to správně, a pak můžeme pomoci sníženou sazbou. U toho piva je to z mého pohledu jednoduché, pivo je alkohol a tam žádný důvod pro to, aby alkohol byl ve snížené sazbě já osobně nevidím. Všechny ostatní jsou k debatě,“ řekl Stanjura do kamer ČT.

Miroslav Kalousek, někdejší šéf státní kasy a dnes řadový člen TOP 09, jen nevěřícně kroutí hlavou.

„Je skutečně zarážející, jak důsledně proinflační politiku vláda dělá. Neschopnost razantně škrtat se snoubí se zvyšováním mandatorních výdajů, počtu zaměstnanců a populistickými dárečky. A teď ještě zvýšíme ceny administrativně… Je to úmysl, nebo amatérismus?“ zeptal se.

Připomněl také, že ekonomové se shodují na tom, že pokud něco opravdu ohrožuje českou ekonomiku – je to inflace. A s inflací lze podle Kalouska bojovat zvyšováním např. daně z příjmů fyzických osob. Zvyšování DPH naopak inflaci ještě zhorší.

Miroslav Kalousek promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …