Kalousek: Zchudneme, ale na jídlo bude. Rozdělíme se s Ukrajinci. Pak zase zbohatneme

11.04.2022 11:14 | Glosa

Někdejší poslanec za TOP 09 Miroslav Kalousek se ve svém komentáři pro server Denik.cz vyjádřil k pomoci uprchlíkům. A k větám, které slýchá, že válka a pomoc běžencům nesmí dopadnout na naše občany.

Kalousek: Zchudneme, ale na jídlo bude. Rozdělíme se s Ukrajinci. Pak zase zbohatneme
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí
„Jsme šťastná země, protože se můžeme dělit jen o peníze a o kapacity veřejných služeb. Nemusíme se dělit o oběti na životech a další utrpení, která s sebou přináší válka. Dělíme se pouze o hmotné statky. Ty jsou ale konečné, a pokud se o ně rozdělíme, nemůžeme si přece myslet, že věci zůstanou tak, ‚aby to na naše občany nedopadlo‘,“ poznamenává někdejší ministr financí Miroslav Kalousek.
 
„Samozřejmě že inflace, ceny energií a důsledky války dostanou část domácností do neřešitelné situace, tedy do opravdové chudoby. Těm vláda pomoci musí, to znamená, že jim musíme pomoci my, všichni ostatní, kteří sice trochu zchudneme a budeme si muset něco odepřít, ale skutečná chudoba nás neohrozí,“ zmiňuje také Kalousek a dodává, co je vlastně opravdová chudoba. 
 
To je podle jeho slov nedostatek jídla, tepla, oblečení, obuvi, přístupu ke zdravotní péči či přístupu ke vzdělání. Vše ostatní dle něj chudoba není, ale jde o nižší životní standard, jenž nelze kompenzovat. 
 
„Čekají nás nelehké dva, možná tři roky. Na rozdíl od ukrajinských přátel máme ale štěstí, že v naší zemi se střílet a zbytečně umírat nebude. Že nám nikdo nesrovná se zemí domovy, pracoviště, nemocnice a divadla. Zachováme-li si odvahu a lidskost, překonáme to a po zchudnutí začneme zase bohatnout. A budeme do konce života vědět, že v nelehkých chvílích jsme se uměli rozdělit a podat pomocnou ruku a leccos si odepřít,“ zakončil Kalousek s tím, že to není malé bohatství.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…