Kalousek a Drábek po ránu strhali výroky Nečase. Padla slova o tunelování

27.10.2012 11:13

Kontroly úředníků zaměřené na potírání tzv. "švarcsystému" se staly předmětem sporu ve vládě. Premiér Nečas označil přísnou politiku ministra Drábka vůči podnikatelům za nesmyslnou a kontraproduktivní, za což si vysloužil ostrá slova od samotného Drábka a rovněž od Miroslava Kalouska, který si naopak pochvaloval, jak Drábkem zavedené striktní kontroly brání tunelování sociálních fondů.

Kalousek a Drábek po ránu strhali výroky Nečase. Padla slova o tunelování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Jaromír Drábek na sněmu TOP 09

Premiér Petr Nečas poskytl rozhovor šéfredaktoru Lidových novin Daliboru Balšínkovi. Jedním z témat, na které přišla řeč, byly i nepopulární reformy odcházejícího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Vypjatý byl zejména dialog o stíhání tzv. švarcsystému, neboli zaměstnávání externích zaměstnanců, za které se neplatí zdravotní a sociální pojištění.

„U mě v práci mají lidé slzy v očích, když s nimi musím ukončovat externí spolupráci, i když bych to za jiných okolností neudělal, a to jenom proto, že splňují jedno z těch pitomých kritérií, podle nichž se určuje švarcsystém,“ vmetl šéf LN premiérovi.

A ten reagoval velmi ostrou kritikou Drábka, svého stále ještě úřadujícího podřízeného: „Ministerstvo práce a sociálních věcí zamířilo naprosto falešným směrem,“ uvedl premiér.

„Pod záminkou boje s černou prací tady stovky úředníků dělají práci, v jejíž velký smysl nevěřím. Za mě jako bývalého ministra práce a sociálních věcí se nic takového nedělalo,“ říká. „Tato kontrolní činnost ministerstva práce a sociálních věcí je podle mého názoru spíše kontraproduktivní, než aby přinášela něco pozitivního,“ dodal Nečas.

Následně dokonce přislíbil, že v tomto směru proběhnou změny. „Teď v rámci přehodnocování priorit vládní politiky toto bude určitě věc, která se přehodnocovat bude,“ ujistil. Vláda podle něj musí usilovat o flexibilitu pracovního trhu, nikoliv o jeho rigiditu.

Že se přehodnocování reforem stává v ODS obecnějším trendem, naznačil i rozhovor Lidových novin s Martinem Kubou, ministrem průmyslu a obchodu a občas spekulovaným nástupcem Petra Nečase v čele strany i vlády. „Poškodily nás i zpackané reformy kolegů v koalici, které zbytečně zatěžují občany,“ uvedl při úvahách o klesající popularitě ODS a coby příklad uvedl například sociální kartu, kterou zaváděl ministr Drábek.  

Kalousek: Drábek bránil tunelování a dělal to dobře

TOP 09 je razantním odmítnutím jedné z nejviditelnějších reforem zaskočena. Místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek, který je vnímán jako hlavní nositel reformního programu, pro ParlamentníListy.cz hned v sobotu ráno uvedl: „Jsem nemile překvapen, že pan premiér obhajuje tunelování sociálních fondů, kterým zaměstnávání načerno bezesporu je. Pan ministr Drábek se tomu snažil zabránit, a v tomto směru dělal dobře svou práci.“ Navíc podle něj tyto reformy schválila vláda i porada ekonomických ministrů, takže si tento frontální útok ODS nedovede vysvětlit jinak, než jako předkongresovou rétoriku.

Chvíli po něm poskytl pro ParlamentníListy.cz vyjádření i odstupující ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Ten si premiérovu kritiku vysvětluje tak, že Petr Nečas si není schopen najít vlastní pozitivní téma. K problematice externích zaměstnanců pak uvedl, že „švarcsystém“ je pouhým eufemismem, který ve skutečnosti představuje práci načerno.

„Nechci se vracet do časů, kdy ministerstvo práce pod vedením Petra Nečase tolerovalo, a svým způsobem i podporovalo černou práci,“ uvedl Drábek s tím, že tehdy úřednická kontrola probíhala tak, že podnikateli bylo řečeno, ať u pochybných zaměstnanců do týdne předloží pracovní smlouvu.

I Drábek v této souvislosti hovořil o „tunelování sociálního systému“, ve kterém pak peníze neodvedené podnikateli samozřejmě chyběly. Pak se pochlubil, že díky jeho krokům se již podařilo na pokutách vybrat přes 100 milionů korun a mezi podnikateli se začíná prosazovat názor, že se černá práce nevyplácí.

Ministr Kuba podle něj na vládě nikdy proti těmto krokům nevystoupil, navíc si Drábek myslí, že i z pohledu svého resortu by měl tvrdé kontroly černé práce podporovat. „Pro ministra průmyslu by měl být důležitý boj za férové konkurenční podmínky,“ říká Drábek. Podnikatelé zaměstnávající lidi načerno jsou podle něj schopni nabízet své služby za dumpingové ceny. 

Šéfkuchař si chtěl vyzkoušet zájemce. A do toho přišla kontrola...

Zacílenost a efektivita kontrol je zpochybňována především samotnými živnostníky. Místopředseda strany Soukromníků České republiky Rostislav Senjuk nedávno pro ParlamentníListy.cz uvedl, že kontroly Drábkových inspektorů jsou nesmyslně tvrdé a striktní. „Komisaři nerozlišují, kdo je zaměstnanec a kdo máma na návštěvě,“ uvedl Senjuk.

„Setkáváme se s případy, kdy se přijde do restaurace kuchař ucházet o místo a šéfkuchař mu řekne, ať ukáže, co umí. Když do toho přijde kontrola, je problém. Podle Drábkových kontrolorů musí každý, kdo se pohybuje na pracovišti, mít pracovní smlouvu,“ popsal údajné absurdity ministerského tažení proti černé práci.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…