Kalousek a Němcová se vrhli na Babiše. Zvedl je ze židle jediným rozhovorem

12.11.2022 16:48 | Ze sítí

Do prezidentského křesla by měl usednout někdo jiný než kvazi kandidáti pětikoalice, říká expremiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO). Bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek kritizuje „zmatenou představu“ o tom, jak se má úřad hlavy státu vykonávat. Stejně kriticky se k Babišovým slovům staví senátorka Mirka Němcová (ODS).

Kalousek a Němcová se vrhli na Babiše. Zvedl je ze židle jediným rozhovorem
Foto: Repro Instagram
Popisek: Předseda ANO Andrej Babiš

„Jsme teď v situaci, kdy má pětikoalice Sněmovnu, Senát, má vládu, podporuje tři kandidáty: pana Pavla, pana Fischera a paní Nerudovou. Bylo by dobré, kdyby prezidentský post obsadil někdo jiný než kvazi kandidáti pětikoalice,“ uvedl Andrej Babiš ke své představě výkonu funkce prezidenta v rozhovoru pro Novinky.cz.

Jako prezident by Fialově vládě podle svých slov nešel na ruku: „Vláda nemluví s opozicí, a kdybych byl prezidentem, tak je možné, že bych konečně mohl s vládou debatovat, mohl bych chodit na vládu nebo do Sněmovny. A je možné, že by snad prezidenta vzali vážně,“ dodal Babiš.

Připomněl, že vůči vládě nyní musí být kritika a že v tom smysl není jeho kampaň pozitivní, jelikož Fialův kabinet pomáhá lidem málo nebo pozdě. „A to, že nevyřešili energetickou krizi, má obrovsky negativní dopady,“ řekl bývalý předseda vlády.

Babišův postoj k budoucí spolupráci na úrovní vlády a hlavy státu má za „zmatenou představu“ někdejší ministr financí Miroslav Kalousek. Babišovi vzkázal: „Prezident je součást exekutivy. S vládou nemá soutěžit, má se s ní doplňovat. Hrad nemá být alternativní vládní centrum. Tuhle ústavní konstrukci zjevně Andrej Babiš nezná. Prezidentem by neměl být člověk, který má zmatenou představu o náplni toho úřadu,“ vyjádřil svůj názor Kalousek na twitteru.

Podobně jako Kalousek se nad Babišovým rozhovorem svým způsobem pozastavila senátorka ODS Mirka Němcová. ta se dokonce obává, že pokud by se Babiš stal prezidentem, vedle prezidentské standarty by na Hradě svítilo logo Agrofertu.

 

 

Kromě jiného Babiš odpovídal Novinkám na otázku, co podle něj vypovídá o Česku, že i třicet let po pádu komunistického režimu jsou hlavními favority dva bývalí komunisté. Babiš řekl: „Za prvé se nepovažuji za favorita. A za druhé, já jsem nebyl komunista. Byl jsem řadový člen strany,“  zopakoval své tvrzení.

Další otázka zněla, pro případ, že by vyhrál prezidentské volby, co hodlá učinit s Agrofertem? „Agrofert prodat nemohu, protože je ve svěřenských fondech,“ řekl Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…