Kalousek chce pohnat prezidenta Ukrajiny k soudu. Páchá prý zločiny proti lidskosti

19.02.2014 15:38

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se rozhodl podat podnět k Nejvyššímu státnímu zastupitelství ČR a příslušným institucím EU, aby prošetřily, zda se ukrajinský prezident Janukovyč nedopustil zločinů proti lidskosti. Reaguje tak na aktuální situaci na Ukrajině.

Kalousek chce pohnat prezidenta Ukrajiny k soudu. Páchá prý zločiny proti lidskosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Střety mezi protivládními demonstranty a policií v centru Kyjeva si v noci z úterý na středu vyžádaly 25 mrtvých, z nichž 19 bylo zastřeleno. „Jsem hluboce otřesen událostmi na Ukrajině. Jsem přesvědčen, že žádný člověk, který respektuje Listinu práv a svobod, na jejichž obranu byla zřízena Rada Evropy, nemůže být lhostejný k násilí, které represivní aparát Janukovyčova režimu použil a používá proti občanům vlastní země," uvedl Kalousek.

Dopustil se Janukovyč zločinů proti lidskosti?

„Obrátil jsem se proto dnes na renomovanou advokátní kancelář Choděra se zadáním, aby urychleně zpracovala můj podnět Nejvyššímu státnímu zastupitelství ČR a příslušným institucím EU, aby prošetřily, zda prezident Janukovyč se nedopustil zločinů proti lidskosti. Jsem přesvědčen, že příslušné instituce se mým podnětem budou zabývat s veškerou odpovědností vůči svým pravomocím i vůči etickým hodnotám evropské civilizace," dodal první místopředseda TOP 09.

Bouřlivé protivládní protesty na Ukrajině trvají od loňského listopadu. Tehdy tamní vláda zastavila přípravy podpisu asociační dohody s EU a přiklonila se k rozšíření hospodářské spolupráce s Ruskem.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kup

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…