Kalousek chce zasaženým povodní odpustit platbu daně z příjmu

07.06.2013 7:11

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce v letošním roce odpustit daně těm živnostníkům a firmám, které zasáhly povodně. Ministerstvo teď pracuje na detailech záměru. Informuje deník Právo.

Kalousek chce zasaženým povodní odpustit platbu daně z příjmu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Kalousek

Kalousek zveřejní podrobnosti v úterý na tiskové konferenci. „Zákon mi umožňuje odpustit daň a já této zákonné možnosti využiju a všem povodněmi postiženým podnikatelům ji odpustím. Samozřejmě musíme pracovat na parametrech. Je rozdíl, pokud byla nějaká provozovna zaplavena zcela a někomu jen kousek skladu,“ vysvětlil Kalousek.

Ministr ale vyvrátil tvrzení mluvčího vlády Jana Hrubeše, podle kterého by se v rámci vládní pomoci odložila povinnost zaplatit do 15. června doplatky na daň z příjmu za rok 2012. Rovněž se do 30. června měla zrušit povinnost platit zálohy za rok 2013 bez sankcí.

To, co slíbil vládní mluvčí, je plk

„To, co říká pan vládní mluvčí, je plk. Nemohu za jeho kompetenci. Není v mé pravomoci ani v pravomoci vlády provést to, co tvrdí, tedy odložit povinnost nebo zrušit povinnost platit zálohy na daň. Nic takového dělat nemohu,“ prohlásil Kalousek podle Práva.

Česká finanční správa ve středu slíbila, že v případě nutnosti prodlouží postiženým velkou vodou lhůtu k podání daňového přiznání a může prý také posečkat s výběrem daně z příjmu. Firmy i fyzické osoby by pak byly osvobozeny od správních poplatků souvisejících s daňovým přiznáním.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …