Kalousek dělal lumpárny, hlavně s hazardem. V rádiu se rozpovídal jeho bývalý spolustraník

01.11.2014 18:03

V nedávno skončených senátních a komunálních volbách lidovci výrazně zazářili. Týká se to i senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL), který byl členem vlády Mirka Topolánka (ODS) a v této funkci čelil zásadnímu nařčení o sexuálním obtěžování své bývalé sekretářky. Čelil také trestnímu stíhání kvůli korupci. Toto trestní stíhání však bylo zastaveno. Čunek má tedy za sebou světlejší i pochmurnější momenty. Na Frekvenci 1 hovořil o svém volebním úspěchu, předávání státních vyznamenání a „lumpárnách“ Miroslava Kalouska (TOP 09).

Kalousek dělal lumpárny, hlavně s hazardem. V rádiu se rozpovídal jeho bývalý spolustraník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) usedl do křesla hosta sobotního Pressklubu na Frekvenci 1 moderátora Luboše Xavera Veselého. Lidovci v senátních i komunálních volbách zazářili. O Čunkovi to platí ve Vsetíně, kde velmi přesvědčivě vyhrál. Pamatuje však i špatné časy. „Ale pravdou je, že u vás novinářů jsem v posledních pěti letech zažil takový neúspěch, že se mnou vytírali ulice. Napřed v Praze a pak i jinde v republice,“ začal své vystoupení senátor.

V komunálních volbách ale lidé politiky znají, znají i jejich rodiny, a pokud se politikovi v obci daří, znamená to, že to, co voliči vidí, vnímají jako pozitivní. I Čunek má za sebou jednu nepěknou vládní kauzu, ale uplynulo od ní už tolik vody, že si občané připomínají jiné kauzy. Lidé si ho prý pamatují spíše podle toho, jak pracuje. „Jak lidé říkají s cigány,“ poznamenal politik.

Státní vyznamenání

Ve vysílání také došlo na téma předávání státních vyznamenání. Došlo i na mikinu režiséra Roberta Sedláčka. „Pana režiséra Sedláčka znám, několikrát jsme se setkali a nepůsobil na mě výstředně. Ale pro jeho oblečení pochopení nemám,“ zdůraznil senátor. „Přebírat státní vyznamenání jako poctu v mikině, aniž by předem oznámil, že jde o jistou formu protestu, tak to nepůsobí dobře,“ uvedl v rádiu. Kdyby to aspoň takto oznámil, tak by to prý Čunek možná pochopil.

„Výběr vyznamenaných je jasným odrazem duše, mínění a rozumu pana prezidenta. Je to jedno z oprávnění pana prezidenta,“ pokračoval Čunek. Ale pokud dostávají vyznamenání lidé, u kterých s tím nesouzní většina občanů, státní vyznamenání to může devalvovat. Čunek ale také připomněl, že Zeman se svým týmem dokázal dojednat návštěvu sira Nicolase Wintona v Česku. A to je podle senátora obrovský počin. „Výběr vyznamenaných ale nebyl nejšťastnější,“ uzavřel téma senátor.

Kalouskovy „lumpárny“

Zatímco se lidovcům dařilo, TOP 09, která zčásti vznikla odštěpením od lidovců, pohořela. A Čunek to vnímá jako zadostiučinění. „Kalousek byl dokonce předsedou lidové strany. Dělal věci, které se nám nelíbily, dělal lumpárny ve věcech hazardu. On je jako ministr posvětil a pak od lidovců odešel. Ale v tu chvíli to byla ohromná pomoc pro lidovce,“ uvedl Čunek. Lidé prý ve volbách zhodnotili přínosy a minusy Kalouskovy politiky.

V obecné rovině Čunek varoval své kolegy politiky před tím, aby jim zvolení do funkcí příliš nevlezlo do hlavy. Když někdo uspěje např. v senátních volbách, měl by prý mít na paměti, že není tím nejlepším člověkem ve svém volebním obvodu, ale jen člověkem nejvolitelnějším.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…