Kalousek dostal poděkování z ciziny! Musíte vidět

10.06.2020 12:37

Předseda Senátu Miloš Vystrčil pojede na Tchaj-wan, ale trable má Čína i s Hongkongem. Celkem 853 členů parlamentů, senátů a jiných funkcionářů se ohradilo proti tomu, aby v Hongkongu Čína zavedla svůj zákon. Mezi nimi i ti čeští, např. Miroslav Kalousek, senátor Hilšer nebo Pavel Fischer. A nyní jim přišlo poděkování.

Kalousek dostal poděkování z ciziny! Musíte vidět
Foto: Repro ČT24
Popisek: Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP09

Čína má kromě Tchaj-wanu vypjaté vztahy i s Hongkongem. A neprospělo jim, že čínská vláda navrhuje nový zákon, který se má týkat „národní bezpečnosti“ a platil by pro bývalou britskou državu. Zatím nejsou známy detaily, co všechno by měl zákon upravovat, nicméně BBC má hrubé obrysy dané legislativy. Podle zákona by byly nezákonné separatistické akce, dále činy, které by „podrývaly“ autoritu centrální vlády, dále terorismus a také akce „cizích entit“, které se angažují v Hongkongu. Čeho se někteří obávají, je, že by na dodržování tohoto zákona dohlížely instituce z pevninské Číny a že jejich interpretace zákona bude odpovídat tomu, jak se právo prosazuje v Číně.

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil pojede na Tchaj-wan?

10%
90%
hlasovalo: 22187 lidí

Proti tomuto návrhu už se zorganizoval mezinárodní odpor. Bývalý guvernér Hongkongu Christopher Patten a taktéž bývalý ministr zahraničí Malcolm Rifkind tvrdí, že se jedná o útok na autonomii Hongkongu, na vládu práva a na základní svobody jeho obyvatel. A jde podle nich o jasné porušení čínsko-britské deklarace z roku 1997, kterou byl Hongkong navrácen Číně. Sepsali společné prohlášení, které čínské záměry odsuzuje.

Tento dokument podepsalo dohromady 853 lidí v různých pozicích z celkem 41 zemí. Včetně Česka. Z europoslanců Michaela Šojdrová, Markéta Gregorová, Luděk Niedermayer, Mikuláš Peksa, Alexandr Vondra a Veronika Vrecionová, tedy členové ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů. V českém Parlamentu svůj podpis připojilo 18 poslanců, mezi nimi i Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg, Markéta Pekarová Adamová za TOP 09, dále například Jan Čižinský, Marek Benda či Martin Kupka, od Pirátů kupříkladu Tomáš Martínek. A ze Senátu Pavel Fischer, Zdeněk Nytra a Marek Hilšer.

A nyní přišlo všem podepsaným poděkování. Od „British National Overseas Community“, jedná se tedy o ty, kdo žili nebo se narodili v Hongkongu před rokem 1997. „Děkujeme za podporu Hongkongu vyjádřenou podepsáním prohlášení, které odsuzuje jednostranné zavedení zákonů o národní bezpečnosti. Od června 2019 procházíme těžkými časy a vy jste nám dali vědět, že v tom nejsme sami.“ 420 členů také poděkovalo svému bývalému guvernérovi a bývalému ministrovi zahraničí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…