Kalousek je symbol korupce, Schwarzenberg jeho loutka. Ale asi si pomalu bude hledat jinou, vykládal Babiš v rádiu

26.05.2014 18:37

Hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. V neposlední řadě se totiž jeho hnutí stalo vítězem voleb do Evropského parlamentu. Jak přivítal jeho šéf volební výsledky? Kdo by měl být eurokomisařem? Na takové otázky dnes ministr financí odpovídal.

Kalousek je symbol korupce, Schwarzenberg jeho loutka. Ale asi si pomalu bude hledat jinou, vykládal Babiš v rádiu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s novináři v patách

Anketa

Líbí se vám, jak v České republice dopadly eurovolby?

hlasovalo: 5195 lidí
„Šel jsem spát pozdě, protože jsem dostal mnoho gratulací. Ráno jsem vstával v 6, abych přišel na poradu na ministerstvu,“ komentoval noc na pondělí šéf hnutí ANO. Ve volbách do EP získalo jeho hnutí prvenství.

Přestože jim TOP 09 „šlapala na paty“, Andrej Babiš uvedl: „Je to skvělý, že jsme vyhráli. My jsme z průzkumů vycházeli, jako vítězové, proto někteří trochu vypustili to předvolební snažení, ale vyhráli jsme a to je dobře,“ řekl Andrej Babiš s tím, že členové hnutí ANO se již připravují na komunální volby a proto snad byli méně aktivní v této kampani.

K otázce, jak vnímá úspěchy TOP 09 s místopředsedou a bývalým ministrem financi Miroslavem Kalouskem Babiš uvedl.  „Pan Kalousek je symbol korupce. Pan Schwarzenberg už asi přemýšlí, koho posadí za sebe. Pan Schwarzenberg je tváří, nechci říct loutkou TOP 09. Kalousek je jeden z největších politiků a chce asi pohltit ODS. S tím Pospíšilem to byl dobrý tah,“ pochválil protivníky Babiš.

Telička má nejlepší předpoklady, Roithová je pracovitá

„Rozhodně si myslím, že pan Telička má největší zkušenosti. Byl už jednou eurokomisař za ČSSD. Když se ČSSD potřebovala zbavit Špidly, tak odvolala Teličku. Ale on je nejzkušenější. Budeme ale jednat o všem, nikoli však přes média,“ řekl Babiš k příštímu eurokomisaři.

Redaktorka Radiožurnálu se ptala na možný tah dámou, tedy na variantu, že by se eurokomisařkou stala lidovecká kandidátka Roithová. „Já si myslím, že je dobrý kandidát. Patřila k našim nejlepším poslancům EP, dokonce i pan Tošenovský byl dobrým poslancem. Roithová je slušná dáma, pracovala v parlamentu. Telička má, myslím, lepší šanci na vyjednávání," shrnul.

O komisaři budu vyjednávat s panem Sobotkou a Bělobrádkem

Více však o svých plánech nechtěl Andrej prozradit. Soustředil se na tvrzení, že tyto věci nejprve probere v koalici a mluvil také o tom, že určitý druh soupeření možná není na místě. „Já nemyslím, že bychom měli v EP vystupovat jako Češi,“ řekl k možnému tříštění názorů.

Radiožurnál také zajímalo, zda ona pětiprocentní hranice není příliš limitující a upozornil tak na plán Pirátů napadnout ji u Ústavního soudu. „Těch pirátů je mi trochu líto. Proti Svobodným. Pan Mach je produktem pana Klause. Já si myslím, že mu jde o jeho osobní zájmy. Tu pětiprocentní hranici bych ale zachoval.“

O žádné rošádě jsme nejednali

V posledních dnech se objevily spekulace, že by si hnutí ANO a ČSSD vyměnili resorty a s tím i ministry. Podle nich by školství připadlo hnutí ANO a naopak by odešla ministryně spravedlnosti Helena Válková.  „Od jmenování vlády jsme nemluvili o žádné výměně. Není to téma a nevidím důvod proč o tom jednat,“ řekl Babiš s tím, že Helena Válková, má i nadále jeho podporu.

K napjetí mezi ministryní spravedlnosti a její náměstkyní Hanou Marvanou Andrej Babiš uvedl: „Je to paradoxní situace, nejprve měla být ministryní Marvanová, ta to z rodinných důvodů odmítla. Ministryně Válková nabídku přijala s podmínkou, že Hana Marvanová bude náměstkyní,“ uvedl Babiš s tím, že mezi nimi skutečně zaznamenal napětí. „Není to ideální situace, ale já ji vyřeším, jak, to nebudu řešit přes média.“ Zároveň nevyloučil, že by Hana Marvanová mohla být kandidátkou hnutí ANO do Senátu. Považuje ji za „dobrou tvář“, s kterou ANO počítá.

K otázce kandidatury Jana Kasla do komunálních voleb v Praze Babiš uvedl, že jde o jeho nápad.“Hnutí ho nepřijalo pozitivně. Bude příští týden řešit postup do komunálních voleb a uvidíme, jak to dopadne. „Není to špatný kandidát, určitě tomu rozumí.“

Na závěr pořadu Dvacet minut Radiožurnálu přišla řeč i na návrh poslance ANO Martina Komárka sloučit Českou televizi s Českým rozhlasem. Podle Babiše to není diskutované téma.  „Ne, určitě ne, já se tématu médií vyhýbám, to je jeho téma. Budeme to řešit zítra na klubu, ale myslím si, že to nekonzultoval ani na klubu. Není to moje téma, já jsem ministr financí a mám sestavit rozpočet. Toto je jeho téma. Možná k tomu má nějaký důvod a možná se snaží ušetřit,“ říká Babiš.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …