Kalousek k rozpočtu: ANO ho zničilo. A vláda je hasič, který nehasí

27.10.2022 11:24 | Ze sítí

Podle svých vlastních slov se Miroslav Kalousek zastavil v Poslanecké sněmovně a nestýská se mu. Za vystoupení k návrhu státního rozpočtu nepochválil opoziční ANO, slova pochopení neměl ale ani pro konání vládní koalice, jejíž součástí je strana, kterou zakládal – TOP 09. Přirovnal ji k hasičům, kteří nehasí. Podle ministra financí Stanjury se ale máme připravit buď na zvýšení daní, nebo na snížení státní podpory jak u občanů, tak úřadů a institucí.

Kalousek k rozpočtu: ANO ho zničilo. A vláda je hasič, který nehasí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

„Zastavil jsem se ve Sněmovně a vyslechl projevy Aleny Schillerové a Karla Havlíčka k návrhu rozpočtu,“ začal svůj příspěvek na sociální síti Twitter bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

„Odcházím s pocitem, že se mi fakt nestýská,“ pokračoval a hned připojil důvod.

 

„Lidé, kteří vědomě zničili strukturu rozpočtu, teď vyčítají vládě, že s tím nic nedělá,“ sdělil svůj názor na působení hnutí ANO v minulé vládě. Z dalších jeho slov je ale patrná i kritika současné vládní koalice.

„Žhář vyčítá hasičům, že nehasí,“ přirovnává Kalousek hnutí ANO k tomu, kdo požár zapálil a vládní koalici k těm, co ho odmítají hasit.

Pro námitky, že není spravedlivé, pokud schodek státního rozpočtu bývalé vlády přičítá jen hnutí ANO, když její výdaje na lockdown schválila celá Poslanecká sněmovna, nemá Kalousek pochopení, jak ukázala konverzace pod jeho příspěvkem.

„To není fér, pane Kalousku. Schodek rozpočtu Babišovy vlády byl dán především výdaji spojenými s lockdowny. A na těch panovala shoda napříč Sněmovnou,“ namítl totiž jeden diskutér.

 

„Ne. 250 mld. ročního rozdílu mezi pravidelnými příjmy a pravidelnými výdaji (strukturální deficit) nemá nic společného ani s covidem, ani s válkou, ani s cenami energií. Byl způsoben výlučně rozpočtovým populismem a neodpovědností,“ myslí si ale Kalousek.

Ten se vyjádřil i k samotnému rozpočtu a opatřením a strukturálním změnám, které vláda slibuje, že budou následovat.

„Pokud by to byla pravda a skutečně dojde ke strukturálním změnám, budu velmi rád. Moc času už nezbývá, ale leccos se ještě nastartovat dá,“ je přesvědčený zakladatel TOP 09.

 

Zároveň ale mírní optimismus s poukazem na to, že se může jednat jen o planá prohlášení.

„Snad to není jen planý slib. Nemůže to nebolet, strukturální deficit bezbolestně likvidovat nejde, je to ale nutné.“

Tato slova byla reakcí na prohlášení ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), který podle serveru iDnes.cz kritikům toho, že vláda nedělá kroky ke snižování strukturálního schodku, vzkázal: „Buď zvýšíme daňovou zátěž občanům a firmám, nebo docela razantním způsobem snížíme výdaje státního rozpočtu, jinými slovy: Nějakým způsobem omezíme rozsah služeb, které stát poskytuje, ať už občanům, institucím, samosprávám nebo firmám,“ řekl doslova Stanjura.

To v podstatě znamená, že občané České republiky se musí připravit na jednu z možností, které Stanjura vyjmenoval. Buď vláda zvýší daně, nebo sníží svoje příspěvky občanům a úřadům.

Dodejme, že na stejné schůzi Poslanecké sněmovny vyzdvihl premiér Petr Fiala (ODS) fakt, že ani v situaci, do které se Česká republika dostala, vláda daně nezvyšuje, což by mohlo signalizovat to, že pokud budou platit slova ministra Stanjury, sníží se objem peněz putujících k občanům, úřadům a dalším institucím.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …