Kalousek na Hrad nejde. Doporučil za sebe „náhradu“

22.06.2022 13:12 | Ze sítí

Někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) poradil vládním stranám kandidáta na prezidenta. „Neexistuje důvod, proč se na něm neshodnout,“ říká o současném senátorovi Pavlu Fischerovi, který v předchozích prezidentských volbách skončil třetí.

Kalousek na Hrad nejde. Doporučil za sebe „náhradu“
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miroslav Kalousek v Trutnově

„Kdybych směl vládním stranám poradit, tak jejich společným kandidátem by mohl být Pavel Fischer. Zkušený diplomat, pravo-levo nevyhraněný, s příkladným životopisem a prozápadní orientací. Slušný a statečný muž. Neexistuje důvod, proč se na něm neshodnout,“ poznamenal Kalousek na twitteru.

Připojil k tomu také komentář Jaroslava Bicana na serveru Forum24.cz, který zmiňuje mimo jiné to, jak Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že kandidovat bude tehdy, že bude moci vyzvat současného premiéra Petra Fialu (ODS). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Vzhledem k tomu, že Andrej Babiš chce s největší pravděpodobností udělat nejdůležitějším a klíčovým tématem své případné prezidentské kampaně napadání Fialovy vlády, o které tvrdí, že je asociální a arogantní, a ‚která kašle na naše lidi a ve které sedí zástupci organizovaného zločinu hnutí STAN‘, bylo by pro Babiše ze všeho nejlepší a nejjednodušší, kdyby premiér Fiala na prezidenta kandidoval spolu s ním,“ poznamenal Bican. 

„To ovšem Petr Fiala odmítá, protože si uvědomuje odpovědnost, kterou jako premiér má, a že jeho úkolem je v čele vlády provést Českou republiku tímto složitým obdobím. Andrej Babiš to má ale jinak a to, že je hlavní tváří opozice, chce naopak maximálně využít ve své zatím nepřiznané prezidentské kampani,“ dodává.

Fiala dle svých slov nechce Babišovi v jeho hybridní kampani pomáhat, mimo jiné ani účastí ve společných televizních debatách. Pokud se Babišovi postaví, tak jako lídrovi parlamentní opozice, říká. A odmítá, že by na prezidenta on sám kandidoval.

„Problém je v tom, že ačkoli má Babiš pro svou prezidentskou kampaň jiné oponenty, bude se stejně chovat, jako by tím hlavním byl předseda vlády Petr Fiala, i když ten se volby hlavy státu samozřejmě nezúčastní. Andrej Babiš a jeho marketingový tým ale moc dobře ví, že Fialův kabinet je dobrý terč a nástroj k mobilizaci Babišových příznivců a že nespokojenost s vládou bude v čase narůstat už jenom kvůli složité ekonomické situaci, ve které jsme se ocitli,“ dodal Bican.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sám Kalousek kandidovat v prezidentských volbách nebude. V únoru tohoto roku řekl, že sice kandidaturu zvažoval, ale poté, co si nechal zpracovat řadu analýz, z nichž mu vyšlo, že jeho šance vyhrát je nulová, rozhodl se o Hrad neusilovat.

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…

reklama