Kalousek nechal z našeho koupit klavír za půl milionu

18.06.2014 7:11

První místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek si stojí za nákupem historického klavíru za bezmála půl milionu korun, který byl loni pořízený z vládní rezervy. Křídlo putovalo do Českého muzea hudby. Píše o tom MF Dnes.

Kalousek nechal z našeho koupit klavír za půl milionu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Bylo to v mé pravomoci," říká Kalousek ke svému podpisu, který stojí za položkou „prostředky na nákup historického klavíru". Jak dodal, ministr může podle vlastního uvážení rozdělovat až 50 milionů korun.

Křídlo z 19. století stálo státní kasu 455 tisíc korun. O podporu požádal tehdejšího ministra financí restaurátor Českého muzea hudby Petr Štefl. Ten před třemi lety objevil u vídeňského antikváře podle svých slov „světový unikát". Nástroj vyrobený po roce 1850 v náchodské továrně Johanna Riedla se tak díky Kalouskově dotaci stane jedním z hlavních exponátů muzea.

Kalousek zachránil světový unikát

Křídlo je zvláštní především tím, že má klaviaturu vykládanou perletí a želvovinou. „To není obvyklé. Perletí se vykládaly klávesy jenom u cembal," uvedl pro MF Dnes Štefl. Koupi klavíru od českého výrobce chápe jako záchranu části národní identity. Štefl upozorňuje také na výraznou slevu dva tisíce eur, protože majitelé prý ocenili, že se jejich rodinný poklad vrátí do země, kde byl vyroben.

Kalousek připustil, že by se v jeho štědrosti dal sledovat jistý subjektivní zájem. Exministr na sebe totiž upozornil v kruhu znalců vážné hudby hojnými návštěvami koncertních síní, jak píše deník.

Připouští i to, že například příznivci Muzea české krajky by se na něj mohli zlobit, protože ty nepodpořil. „Všechno ale bylo v rámci zákona," zdůraznil. „Ministerstvo kultury by mělo nákupy financovat ze svého rozpočtu. Je ale fakt, že loni byl mimořádně napjatý," dodal Miroslav Kalousek pro MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: adr

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

15:15 „Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

Juraj Cintula, který spáchal neúspěšný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, podporoval pror…