Kalousek nepřímo přirovnal Zemana ke Gottwaldovi, kníže mluvil rovnou o Hitlerovi

12.07.2013 7:02

Boj mezi prezidentem Milošem Zemanem a politiky z bývalé koalice zesiluje. S hlavou státu se nejvíce střetávají Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek. Zatímco jeden považuje Zemanovo jednání za praktiku z doby Gottwalda, druhý vidí souvislost s Hitlerem. Upozorňuje server Novinky.cz.

Kalousek nepřímo přirovnal Zemana ke Gottwaldovi, kníže mluvil rovnou o Hitlerovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem na inauguraci Miloše Zemana

Zeman ve čtvrtek pro deník Právo prohlásil, že „pojem ústavní zvyklosti je idiotský“. Prý má právo zvyklosti měnit, a tak může proti tradici jmenovat vládu, která nemá domluvenou podporu v Poslanecké sněmovně.

Také Gottwald použil demokratickou ústavu k převratu

Kalousek v této souvislosti vzpomněl na převrat v únoru 1948 a na slova Klementa Gottwalda. „Z toho Zemanova výroku jde mráz po zádech. Nejde totiž nevzpomenout na slavný Gottwaldův výrok, že napustí do starých měchů nové víno. Také Gottwald použil k převratu demokratickou ústavu, pouze ji vykládal jinak,“ varuje Kalousek.

Pokud se bude opovrhovat ústavními zvyklostmi, je to podle Kalouska cesta k autokratickému státu a oslabování právního demokratického státu.

V roce 1993 se Ústavní soud zabýval ohýbáním ústavy Gottwaldem při projednávání zákona o protiprávnosti komunistického režimu. „Legalistické pojetí politické legitimace usnadňovalo po válce Klementu Gottwaldovi ‚naplňovat staré měchy novým vínem‘ a pak ‚legitimovat‘ únorový puč roku 1948 formálním dodržením ústavních procedur,“ konstatoval soud.

Schwarzenberg vzpomíná na rok 1933, kdy se dostal k moci Hitler

Předseda TOP 09 Schwarzenberg se diví tomu, že se proti Zemanovu postupu neburcují sociální demokraté. Pokud by prý Rusnokova vláda získala od ČSSD důvěru, nastala by podobná situace jako v roce 1933, když se k moci dostal Adolf Hitler a po volbách získal na svou stranu i některé pravicové strany.

„Když ČSSD podpoří Rusnoka, bude to strašně podobné, jako když v roce 1933 se tehdejší buržoazní strany více bály vlády sociální demokracie než Adolfka. Tak teď z obavy, že by tam byla vláda Miroslavy Němcové, podpoří radši Zemanovu vládu,“ řekl Schwarzenberg serveru Novinky.cz.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…