Kalousek o DPH, restitucích a důvodech, proč se můžou všichni bolševici vzteknout

10.11.2012 8:19

Na středeční sněmovní schůzi se koalici podařilo prosadit spoustu věcí. Například církevní restituce či vyšší DPH. Byť za pomoci dvou nepravomocně odsouzených poslanců Romana Pekárka a Jaroslava Škárky. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP09) by stálo za novelu ústavy, neboť tato situace poškozuje celou politickou sféru.

Kalousek o DPH, restitucích a důvodech, proč se můžou všichni bolševici vzteknout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Podle ministra financí Miroslava Kalouska bylo středeční hlasování dvou odsouzených něco, co poškozuje celou politickou scénu a její kulturu. „Jsem přesvědčen, že by to stálo za novelu ústavy,“ říká ministr v rozhovoru pro Právo s tím, že ti, kteří byli odsouzeni by ve sněmovně být neměli. Škárkovu podporu si Kalousek vysvětluje tím, že jasně řekli, že pád vlády znamená předčasné volby. A ty jsou podle Kalouska pro tyto typy poslanců konečná.

A proč vlastně rebelům neustoupili v jejich jediném požadavku, a to nezvyšovat DPH? Podle šéfa státní pokladny vládní daňový balíček stál a padal s DPH. Podle rebelů jediný požadavek, podle Kalouska 80 procent finančního objemu.

Kalousek si rovněž nemyslí, že způsobem, jakým „vyhandlovali“ podporu pro církevní restituce, poškodili nejen politiku, ale i restituce a církve. Straně LIDEM totiž slíbili změnu jednacího řádu, a tedy možnost vytvořit poslanecký klub LIDEM, za to, že změní názor a budou hlasovat pro restituce. „Vyšli jsme jim vstříc proto, abychom je více přesvědčili. Na tom já nevidím nic nemravného,“ míní Kalousek s tím, že je politika o prosazování idejí, hodnot a cílů slíbených voličům.

Vztek bolševiků

Restituce jsou pro ministra financí završení dvacetileté snahy a práce napravit částečné křivdy. „Je to symbol, že významná část společnosti – církve nejsou preláti, ale společenství lidí – která je svobodomyslná, protikomunistická, se stane ekonomicky nezávislou na státní moci,“ obhajuje restituce Kalousek a dodává: „To je ten důvod, proč se můžou všichni bolševici napříč politickým spektrem vzteknout“.

U penzijní reformy i restitucí hlasovalo 101 z 200 poslanců. Kalousek ubezpečuje, že to byla ta největší společenská dohoda, které bylo možné dosáhnout. „Mohu říci, že většina 118 (hlasy, které koalice měla ještě před půl rokem) s Bártou a Johnem byla křehčí než současná 101,“ dodává pro Právo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…