Kalousek potvrzuje ochrannou ruku, jásal nemocniční ředitel Dbalý ve svém slavném deníku. A pak popsal, co spolu pili...

10.03.2015 8:26

Vladimír Dbalý, čím dál „slavnější“ ředitel pražské nemocnice Na Homolce, se svému slavnému deníku, obsahujícímu pro vyšetřovatele naprosto neuvěřitelné důkazy o ředitelově zkorumpovanosti, svěřoval i se svými styky s politickou reprezentací. A je to prý často zajímavé čtení.

Kalousek potvrzuje ochrannou ruku, jásal nemocniční ředitel Dbalý ve svém slavném deníku. A pak popsal, co spolu pili...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Server Lidovky.cz tentokrát líčí jeho schůzku s Miroslavem Kalouskem. Mělo k ní dojít v roce 2009 krátce poté, co Kalousek odešel od lidovců a založil si vlastní stranu TOP 09. Dbalý se s ním v té době měl sejít a pokusit se u Kalouska uchytit jako expert na zdravotnictví.

S upřímností, kterou se Dbalého deník proslavil, zde popisuje setkání na Malé Straně. Dbalý natvrdo přiznává, že Kalouskovi pro novou stranu „nabízel know how ve zdravotnictví“.

Průběh schůzky líčí v deníku takto: „Začátek z mé strany lehce rozpačitý, pak při opakovaných panácích (Ardbeg vítá, ještě ho nepil, nalévá Jamesona) příjemná diskuze – vidí mou roli hlavně příští rok v pražském zdravotnictví,“ zapsal si. Poté se měli domluvit, že sepíše orientační představu konceptu zdravotnictví.

Tento dokument Dbalý skutečně vypracoval, o dva měsíce později Kalouskovi odeslal a neopomněl se o tom zmínit svému deníku. „Zpracovávám definitivní verzi analýzy hlavních bodů českého zdravotnictví pro Kalouska a TOP 09 – komunikuji s Čápem a posílám v úterý,“ stojí v něm.

Ze zápisků pak nadále vyplývá, že Dbalý byl velmi nervózní z toho, že se zdravotnickým expertem TOP 09 a později ministrem stal Leoš Heger. „Ministr se zcela zjevně chová autonomně, není jasné, kdo ho řídí,“ zoufal si v deníku.

Následně se proto podle redaktorů LN pokusil nepříznivou situaci zvrátit a s bývalým šéfem ČKA Zdeňkem Čápem, který byl jeho prostředníkem již v roce 2009, opět navštívil Miroslava Kalouska. „Spolu navštěvujeme na cca 30 minut poslance Kalouska – spíše přicházíme s nabídkou svých služeb a trochu se nechat vidět – nepijeme. Kalousek je v depresi, nevidí to dobře, o kauze Homolka se zmiňuje sám. Snad dobrý dojem,“ poznamenal si po schůzce, která se podle Lidovek.cz měla uskutečnit v dubnu 2010.

Na přelomu července a srpna se ale ředitel z Homolky opět radoval. Deníku se svěřil s úspěšným jednáním, zprostředkovaným advokáty ze známé kanceláře Šachta&Partners. „Zpět do AK, kde v rychlosti ještě koordinujeme postup v mediálních věcech. Od něj info o dohodě TOP 09 směrem k Ministerstvu zdravotnictví na úrovni Háva – Kalousek (hopefully),“ zapsal si.

A pak 20. srpna v deníku stojí: „Krátce M. Potvrzuje včerejší Rittigův telefonát – Kalousek potvrzuje ochranu nad Homolkou!!! (let us see in the future)“.

Kalousek: Tehdy jsem ho vůbec neznal

Novináři s deníkovými zápisky následně konfrontovali samotného Miroslava Kalouska, který vše popřel. V roce 2009 prý vůbec nevěděl, že nějaký pan Dbalý existuje, natož aby od něj četl nějakou analýzu. „Jediný, kdo s námi spolupracoval, byl bývalý slovenský ministr zdravotnictví Rudolf Zajac. Leoš Heger se nikdy nezmiňoval, že by spolupracoval s Dbalým,“ uvedl místopředseda TOP 09.

A že by v Dbalého špitále kryl podivné tendry, to odmítl rovnou. „Že bych držel nad Homolkou ochrannou ruku, to ani nevím, jak bych dělal,“ namítl tehdejší ministr financí. Vzpomíná si prý, že se Dbalý velmi snažil k němu dostat, protože se názorově rozcházel s Hegerem. Už si prý ale nevzpomíná, zda někdy došlo k setkání, nebo ne. Největším důkazem, že nad Dbalým nedržel ochrannou ruku, je podle Kalouska fakt, že šéfa Homolky odvolal z funkce v roce 2012 právě jeho ministr Heger.

Lidovky.cz však doplňují ještě vyjádření „prostředníka“ Zdeňka Čápa. Ten podle nich oslabuje Kalouskova tvrzení, nepopřel totiž, že by s Dbalým u místopředsedy TOP 09 několikrát byl. „To já úplně nevylučuji. O zdravotnictví určitě nějaká debata proběhla, to připouštím,“ citují jej Lidovky.cz.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …