Kalousek představil nové dluhopisy. Doporučil je jako vánoční dárek vnučce

22.10.2012 11:26

Ministerstvo financí zahájilo novou emisi státních dluhopisů. Ministr Miroslav Kalousek při té příležitosti uvedl, že o české vládní dluhopisy je zájem a představil rovněž elegantní dluhopis „pod stromeček“.

Kalousek představil nové dluhopisy. Doporučil je jako vánoční dárek vnučce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Podle Kalouska se neustále mluví o tom, jak o české dluhopisy na světových trzích nikdo nestojí, takže je vláda musí nabízet veřejnosti. Realita je však prý jiná. O české dluhopisy je mimořádný zájem, při všech emisích poptávka převyšuje nabídku.  

„Protože o české dluhopisy mají eminentní zájem finanční skupiny, pokládáme za fér, abychom stejnou nabídku poskytli i českým domácnostem,“ vysvětlil, proč je prodej dluhopisů nabízen občanům.

Na jaře proběhla první emise dluhopisů, ve které si podle ministra nakoupilo dluhopisy asi 51 tisíc lidí. „Evidentně to míří na střední třídu, která v tom vidí zajímavou příležitost pro investici,“ uvedl ministr na základě struktury nakupujících. Ocenil i to, že bezpečnou investici ve státních dluhopisech vidí i lidé v předdůchodovém věku.

U nové emise bude ministr spokojen s upsáním nad deset miliard. Pokud by bylo prodáno více než dvacet miliard, bude emise ukončena předčasně. Produkty se prý od první dluhopisové emise, která se objevila na jaře, nezmění.

Na tiskové konferenci Kalousek rovněž prezentoval dárkové balení státního dluhopisu, který bude i esteticky upraven tak, aby bylo možné jím podarovat například své příbuzné. „Můžete to dát vnučce pod stromeček a po novém roce ji navštíví státní zaměstnanec a dojde k úpisu,“ popsal ministr proceduru upsání s elegantně vyvedeným archem dluhopisu v ruce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…