Kalousek pryč? To je jinak, padlo u Xavera. Pražský lid a zbytek země...

12.08.2020 11:12

Novinář a bývalý poslanec ANO Martin Komárek byl hostem XTV. Tématy rozhovoru byl Babiš či současná žurnalistika. „Ne, samozřejmě nevěřím Andreji Babišovi, protože žádnému politikovi se nedá věřit, ani mně, když jsem byl v politice, se nedá věřit. Politici používají slova jako zbraně. Oni s nimi šermují,“ odpověděl na dotaz Xavera, zda věří Andreji Babišovi. Došlo však i na jiná témata. Miroslav Kalousek dle Komárka oznámil nekandidaturu do sněmovny jen proto, že by stejně nekandidoval. Nikdo ho už prý nechce.

Kalousek pryč? To je jinak, padlo u Xavera. Pražský lid a zbytek země...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

Martin Komárek, syn zesnulého vedoucího Prognostického ústavu, byl hostem Xavera na XTV. Martin Komárek je šéfkomentátor Deníků a dříve působil v politice. Hned zezačátku dostal od Xavera otázku, zda stále fungují okurkové sezóny. „Teď je okurková sezóna nebýt covidu, takže ona je pořád covidová sezóna, čísla jsou něco, co lidi sledují, komentátoři rozebírají víc než politiku, ta příliš nikoho nezajímá, ale skutečně dokud tu bude ta nemoc, tak ta okurková sezóna bohužel nebude. Já bych byl rád, kdyby ta okurková sezóna byla,“ myslí si Komárek.

Celý rozhovor ZDE:

Anketa

Podporujete záměr EU, aby muž musel být dva měsíce povinně na rodičovské dovolené (Jinak by se zkrátila doba čerpání) ?

hlasovalo: 9768 lidí

Prý příliš moc nefunguje přerod od politika zpátky k novinařině, zatímco naopak je to běžnější věcí. „Máte už potvrzeno, že ve vašem případě se to definitivně povedlo – ten návrat – nebo máte stále nějaké pochybnosti?“ zeptal se Xaver. Prý i Komárek patřil mezi ty lidi, co tvrdili, že ten návrat nelze provést. „Mnohokrát jsem se v politice mýlil, jako pan prezident, a v tomto též, ten návrat je možný, pokud člověk přesvědčí své okolí, své spolupracovníky především, že si z té politiky nepřinesl nějaké pokoutní úvahy, že nekope skrytě či otevřeně za ten tým, jehož byl členem, a pokud ho kolegové přijmou, což mě se chválabohu a díky tomu, že jsou to hodní lidé, stalo, tak ten návrat možný je,“ popsal Komárek a dodal, že jde samozřejmě i o důvěru čtenářů.

Na zkušenosti z politiky si během výkonu novinařiny vzpomíná poměrně často. Například pokud v současné době hodnotí politiky, tak je o něco shovívavější, než byl kdysi. Má zkušenost s tím, že vykonávat správně tuto profesi je těžké. „Sto padesát rozhodnutí za den, člověk nemá čas uvažovat dopředu, je pod obrovským tlakem…“ popisoval. K tomu dodal, že jsou to lidi a chápe, pokud se občas spletou či ujedou. „Zase to neznamená, že bych si odnesl z politiky pochopení pro korupci podrazy, a tak něco,“ doplnil.

Názor na Andreje Babiše prý za poslední roky či měsíce nezměnil. Prozradil, že se snaží o něm a o politické době, kterou s Babišem prožil, dát dohromady knihu. „Změna názoru ne a myslím si, že jeho fungování v současné krizi ukazuje, že on je přinejmenším schopný politik,“ odpověděl Komárek na dotaz Xavera, zda změnil názor na Babiše.

„Co nám ukázala celá akce s názvem Milion chvilek pro demokracii a plné náměstí?“ ptal se moderátor. Novinář odpověděl, že naprosto chápe lidi, kteří Babiše nenávidí, avšak samozřejmě to prý neznamená, že by s nimi souhlasil. „Nenávidí ho mladí lidi, protože mluví takovou úředničinou, nenávidí ho lidi, kteří nenávidí komunismus jako takový, protože ho považují za agenta StB a bývalého komunistu, je spousta drobných podnikatelů, kteří jak z ideologických, tak osobních důvodů ho nemají rádi,“ popsal bývalý kolega Andreje Babiše, nepřátele současného premiéra. Prý však jde pouze o emoce, které nejsou podloženy realitou, jelikož zde nebyla nijak omezena jakákoliv svoboda.

Dále chtěl moderátor vědět, zda Komárek věří Andreji Babišovi. „Ne, samozřejmě nevěřím Andreji Babišovi, protože žádnému politikovi se nedá věřit, ani mně, když jsem byl v politice, se nedá věřit. Politici používají slova jako zbraně. Oni s nimi šermují. Říct, že věřím politikovi znamená, že nerozumím politice. Já mohu věřit nějaké tendenci. Můžu důvěřovat tomu, že to myslí dobře. Můžu důvěřovat a spoléhat na to, že je schopný. To můžu, ale politik, on je koneckonců Andrej Babiš, stejně jako Donald Trump, člověkem, který řekne názor a druhý den řekne jiný,“ uznal Martin Komárek. Nebere to však za chybu. „Politika je natolik dynamická, že posuzovat pravdu a lež očima běžné morálky nejde,“ dodal.

Anketa

Chtěli byste na území ČR nastálo vojáky USA, jak si přeje Alexandr Vondra?

6%
94%
hlasovalo: 23671 lidí

„Jak předpokládáte, že mohou dopadnout podzimní volby? Bude to vzhledem k okolnostem a covidu a všemu, co bylo, pro ANO velká prohra nebo jaké mohou být scénáře?“ chtěl vědět od komentátora. „To je trošku tak věštění z koule, i když s těmi volbami to není tak daleko. Já bych asi snáz odhadoval velké volby, protože do těch krajů, když tam člověk vyloženě není, tak tam nevidí, ale já jsem v těch krajích prostřednictvím Deníků a našich redakcí, které jsou v každém okrese, byl a můj dojem je, že neexistuje žádná velká reálná nespokojenost s touto vládou. Tady lidi většinou opravdu hlasují peněženkou přes všechny ideové rozdíly a ta peněženka se spíše naplnila za poslední čtyři roky a možnosti se nezmenšily, takže když to budu brát touto optikou a nehodnotit jednotlivé krajské vůdce, jednotlivé aféry, tak bych řekl, že pro ty současné koalice a pro ty současné lídry krajské by ta situace měla být spíše dobrá,“ odhadl Komárek. Prý to však souvisí s volební účastí, jelikož pokud přijde volit méně jak třetina voličů, tak to lze velmi těžko odhadovat.

Xaver se poté zeptal na velké volby – zda nás čeká velká koalice proti Babišovi. Komárek si to však úplně nemyslí, prý se nedohodnou. „Prohlášení pana Kalouska, že již nebude kandidovat do sněmovny, podle mě je jedním z těch kompromisů, takže je to zase o krůček blíž,“ namítl Xaver. „Tak já myslím, že Miroslav Kalousek by do sněmovny nekandidoval stejně, protože to je z nouze ctnost, protože ho nikdo nechce. On je přeci extrémně nepopulární a možná už má toho taky dost toho marného bojování…“ pověděl Komárek, čemuž se Xaver velmi podivil. Na Xaverovu námitku, zda žijí ve stejné zemi, komentátor odpověděl, že Kalousek má osmdesátiprocentní nepopularitu. Facebook či twitter nelze brát za směrodatné. „Tam je poměrně velký rozpor mezi tím tónem těch diskuzí, které se vedou v těchto kruzích, a tím tónem diskuzí, které se vedou mimo pražský lid,“ dodal. Za nepopularitu si prý Kalousek může díky politice škrtů, která nás nevyvedla z krize, naopak jsme v krizi prý dopadli v porovnání s našimi sousedy nejhůř.

Poté se přesunulo téma na prezidentskou volbu. Prozatím by si Komárek kandidáta z těch již ohlášených nevybral. Ta pravá kampaň prý začne až na konec roku 2021. „To, co dneska řekne, já nevím, třeba generál Pavel, si lidi nebudou pamatovat v prezidentských volbách. Maximálně by si pamatovali, kdyby udělal nějaký obrovský průšvih,“ podotkl Komárek.

„Až budete jednoho dne umírat, a to budete, to budeme prý všichni, co jsem četl nedávno v tisku, domníváte se, že zesnete v zemi, která bude součástí Evropské unie?“ vypálil Xaver na svého hosta. Novinář otázku ocenil, prý je výborná, jelikož téma smrti se v novinách příliš často nezmiňuje, ačkoliv je to snad ta nejpodstatnější součást života. „Já si myslím, že ano, že umřu v Evropské unii. Já nevidím žádnou tendenci k rozpadu Evropské unie,“ řekl Komárek, na což se ho Xaver zeptal, zda ani Británie to nějak neovlivnila. „Velká Británie je země, která vždycky byla tak trochu na okraji a vždycky byla ten velký zlobivý kluk, který těm ostatním dával tak trochu rány do nosu. Ti malí zlobiví kluci si to nemůžou dovolit, ti jenom reptají jako naše republika,“ pověděl syn prognostika s dodatkem, že si lidé v Paříži, Berlíně či Bruselu oddechli, že Británie odešla.

reklama

autor: tle

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …