Kalousek rozcupoval rozpočet 2014: Není úsporný, ani prorůstový

18.12.2013 18:20

Předsednictvo TOP 09 se velmi kriticky vyjádřilo k rozpočtu schvalovanému na rok 2014. Budoucí vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se zaklíná potřebou úspor a zároveň nastartováním hospodářského růstu, TOP 09 však poukazuje na to, že ani jeden z těchto předpokladů není v chystaném rozpočtu naplněn.

Kalousek rozcupoval rozpočet 2014: Není úsporný, ani prorůstový
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

„Oproti proklamacím poslanců budoucí vládní koalice rozpočet není úsporný, neboť navrhuje ve výdajích utratit na dluh o 24 miliard víc, než bylo stanoveno závaznými limity v červnu 2013. Oproti proklamacím poslanců rodící se vládní koalice není rozpočet prorůstový. Přes zbytečně vysoké výdaje totiž dochází k poklesu kapitálových výdajů a k poklesu podpory vědy a výzkumu,“ upozorňuje TOP 09. Poslanci této strany budou proto znovu usilovat o změnu tohoto trendu.

První místopředseda strany, exministr financí Miroslav Kalousek také ujišťuje, že poslanci budou dál hájit návrh, který se TOP 09 podařilo prosadit v rozpočtovém výboru na podporu výstavby školských zařízení v obcích poblíž velkých měst. Lidé totiž dojíždějí do Prahy, Brna či Plzně do práce, ale chtějí bydlet v klidnějším prostředí menších obcí. Jejich děti zde proto navštěvují školy, ale ty svou kapacitou nestačí požadavkům rodičů a malé obce nemají prostředky na to, aby mohly zafinancovat výstavbu dalších základních škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…