Kalousek se obává Babiše a Agrofertu. Nechce dražší a nekvalitní potraviny

20.12.2013 17:57

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek se obává, že pevná vláda nemusí z rodící se trojkoalice vzniknout. Podle něj Česká republika potřebuje po vládě Jiřího Rusnoka kabinet, který bude stabilní. Tak to ale prý zatím nevypadá.

Kalousek se obává Babiše a Agrofertu. Nechce dražší a nekvalitní potraviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Na mysli měl momentální nejasnosti kolem rozdělení ministerstev mezi jednotlivé strany, kdy lidovci zatím odmítají nabídky ČSSD – a poslední, třetí také dost možná zavrhnou. KDU-ČSL, kde byl Miroslav Kalousek po určitou dobu sám předsedou, požaduje hlavně Ministerstvo zemědělství. Objevily se spekulace, že lidovci chtějí co nejvíce „zakonzervovat“ podobu církevních restitucí.

S tím však Kalousek nesouhlasí. Navíc se majetek podle jeho slov vydává podle zákona, ne podle politických rozhodnutí.

Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu hovořil také o pozici TOP 09 v Poslanecké sněmovně, chtěl by totiž rehabilitovat slovo „opozice“. „Opozice je samozřejmě proto, aby předkládala vlastní alternativy, a ne aby vůči vládním návrhům zaujímala postoj, kdy na všechno neříká automaticky ‚ne‘,“ vysvětloval.

Existují ale body, u kterých si je nyní jist, že s vládními poslanci hlasovat nebude – například když půjde o potraviny, zde totiž vidí napojení na šéfa ANO Andreje Babiše. Kalouskovi hlavně vadí jeho snaha po potravinové soběstačnosti Česka.

„Obávám se, že to znamená to samé, že si daňový poplatník bude připlácet za to, že bude mít dražší a méně kvalitní potraviny,“ uvedl. Navíc nesouhlasí s tím, že by „bilance Agrofertu byla zvýhodněna oproti vědě a výzkumu“, což by prý také přineslo konflikt zájmů a možná i korupci.

První místopředseda TOP 09 vyjádřil i svůj názor na postoj prezidenta Miloše Zemana, který se nechal slyšet, že se může stát, že zasáhne do výběru ministrů. Podle Kalouska je zde vidět kontrast s Rusnokovou vládou. „Zdá se, že tento výrok, že mu do toho vůbec nebude mluvit, si mohl dovolit proto, že mu Jiří Rusnok řekl, že půjde na ruku,“ vysvětloval Kalousek. Na místě Bohuslava Sobotky coby premiéra by se však snažil s prezidentem nějak domluvit.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …