Kalousek se vsadil s Babišem o deset ,,mega". Sdělil PL: Když prodám domy, šperky a dopisy po babičce, dám to dohromady. No a Schwarzenberg...

14.10.2015 15:28

Předseda poslanců TOP 09/STAN Miroslav Kalousek si dnes s ministrem financí Andrejem Babišem pěkně vjeli do vlasů. Přímo na jednání rozpočtového výboru, když poslanci posuzovali státní rozpočet. Kdyby ale jen to. Kalousek navíc veřejně Babiše vyzval k sázce o deset milionů korun, a to kvůli internetovému sázení. Prohranou částku prý vyplatí Babišovi, když se prokáže, že byl ohledně tohoto sázení policejně vyšetřován. „Nic mi do toho není. Je to zcela osobní záležitost,“ říká ale k tomu předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Kalousek se vsadil s Babišem o deset ,,mega". Sdělil PL: Když prodám domy, šperky a dopisy po babičce, dám to dohromady. No a Schwarzenberg...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Vadí vám, že v Česku vystupují Alexandrovci?

6%
94%
hlasovalo: 12730 lidí

Miroslav Kalousek internetové sázení povolil v roce 2008 coby ministr financí ve vládě Mirka Topolánka, tedy v koalici KDU-ČSL, ODS a SZ. Tehdy podle médií si jej ale kvůli tomu pozvali na kobereček policisté, ovšem Kalousek dnes tvrdí, že nebyl z ničeho nikdy obviněn.

Babiš ovšem dnes k tomu na jednání sněmovního rozpočtového výboru, kde se projednával rozpočet na příští rok s navrženým schodkem 70 miliard korun, převapivě řekl, že o tom tehdy psala média, k čemuž si přinesl na výbor i tři vytištěné články z října 2011 o vyšetřování okolností povolení internetového sázení. Prý proto je schopen nabídku sázky přijmout a nebojí se, že by prohrál.

„Určitě to mohu přijmout. Tady jsou titulky. Je to z 18. října 2011, že policie vyšetřovala pana Kalouska,“ řekl Babiš a veřejně ukázal vytištěné texty z médií. „Vůbec nechápu, proč to popírá,“ zmínil s tím, že články jsou dostatečnými důkazy. A když vyhraje, tak deset milionů prý rozdá samoživitelkám a lidem, kteří to potřebují.

Kalousek si je ale údajně stoprocentně jistý tím, že kvůli povolení internetového sázení nikdy vyšetřován nebyl.

„Ve smyslu trestního řádu jsem nikdy vyšetřován nebyl, tím jsem si jist. Nevím, jestli (Babiš) poslouchal. Nepodezírám prvního místopředsedu vlády, že umí zákony. Ve smyslu trestního řádu jste vyšetřován, když proti vám policie vznese obvinění a zahájí vyšetřování,“ reagoval na to Kalousek a zdůraznil, že je rozdíl mezi podáním vysvětlení a vyšetřováním ve smyslu trestního řádu. Obviněn ale nikdy nebyl, a proto považuje sázku za vyhranou. Podstatné podle něj není, co o něm napsal nějaký hloupý novinář.

„Možná si vzpomenete, jak se mi musel omluvit Cyril Svoboda,“ připomněl k tomu Kalousek dávný spor s jiným bývalým předsedou KDU-ČSL. Cyril Svoboda se totiž musel Kalouskovi omlouvat v roce 2001, když v souvislosti s jeho bývalým působením na ministerstvu obrany mluvil o „vyšetřování“.

Kvůli přestřelce Babiše s Kalouskem, a hlavně kvůli sázce ParlamentníListy.cz oslovily předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, zda o sázce ví, zda s ní souhlasí a zda by případně Kalouskovi pomohl. Exministr financí totiž podle serveru iDnes.cz pronesl, že kvůli sázce je prý ochoten riskovat i to, že bude muset prodat část svého majetku, kdyby se ukázalo, že se plete.

„Sázky jsou osobní a nikoliv stranické záležitosti, tudíž mi do toho nic není,“ odepsal ale na dotazy v sms zprávě kratičce Schwarzenberg. Samotný Miroslav Kalousek poskytl ParlamentnímListům.cz k tématu krátký rozhovor, který přinášíme v plném znění.

Jste si tak jistý, že vyhrajete, když jste se vsadil s ministrem financí Andrejem Babišem o 10 milionů korun? Nebylo by vám líto zaplatit majiteli Agrofertu 10 milionů ?

Ale já nemůžu prohrát, protože vím, že jsem nikdy ve smyslu trestního zákoníku vyšetřován nebyl. To bych musel být obviněn bez mého vědomí, a to si myslím, že nejde. Nechtěl jsem omluvu, protože k čemu by mi byla omluva beze cti. Ale 10 milionů korun od člověka beze cti pro čestné účely je dobrá sázka, pokud na to přistoupil.

Když  jste si tak jistý, že vyhrajete, proč jste nechtěl víc, když se sázíte s miliardářem?

Já bych mohl chtít víc, ale kdybych byl schopen víc garantovat. Ale když vezmu všechny rodinné nemovitosti, šperky a dopisy po babičce, víc než 10 milionů bych dohromady nedal. A člověk se nemá sázet o víc, než kolik je schopen dát dohromady.

Myslíte, že takovou částku od Babiše dostanete, když prohraje, jak věříte?

Domnívám se, že jako člověk beze cti to nikdy nezaplatí. Lidé beze cti neplatí své závazky. I to je jeden z argumentů, kdy snad i ostatní pochopí, že ten člověk nemá čest.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…