Kalousek udeřil na Zemana a Rusnoka: Čeká vás věčná ostuda

26.06.2013 7:11

Neodpovědný kamarád neodpovědného prezidenta. Tak hodnotí nově jmenovaného premiéra Jiřího Rusnoka místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „On nemá šanci získat důvěru pro svou vládu ve sněmovně a nemá nejmenší šanci prosadit rozpočet na rok 2014,“ uvedl v rozhovoru pro deník Právo.

Kalousek udeřil na Zemana a Rusnoka: Čeká vás věčná ostuda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Kalousek

Připomněl inaugurační projev prezidenta Miloše Zemana, v němž deklaroval, že se chce stát prezidentem všech občanů. Zatím se tak ale podle Kalouska nechová. Jakékoli racionální motivy pro takové rozhodnutí se prý velice těžko hledají.

„Jediný efekt, který to může mít, jsou dvě měsíční výplaty pro partu jeho kamarádů, kteří budou ministry, odchodné a tříměsíční používání služebních automobilů zdarma. To vše zaplatí daňoví poplatníci,“ uvedl a dodal, že se jedná o velice slušnou výslužku pro ty, kteří nikým nelegitimizováni budou několik měsíců vládnout.

Věčná ostuda

Kalousek je skálopevně přesvědčen, že nejen Rusnokova vláda nezíská ve Sněmovně důvěru, ale navíc i výsledek jejího hlasování bude historický v malém počtu hlasů. „Je mi trochu líto, že k věčné ostudě Miloše Zemana i Jiřího Rusnoka,“ poznamenal.

V případě, že by vláda Rusnoka byla u moci bez vyslovené důvěry, v roce 2014 by místo klasického státního rozpočtu platilo pouze rozpočtové provizorium. Zatímco podle premiéra by se nejednalo o žádné fatální následky, Kalousek s jeho názorem nesouhlasí. „Samozřejmě že slunce vyjde a chleba se peče, ale nemůže se investovat ani koruna,“ uvedl Kalousek a dodal, že by to velice zvláštně korespondovalo s výrokem Zemana, že k prosperitě se musíme proinvestovat.

Zásadní otázka podle Kalouska tkví nyní v tom, zda bude v zemi platit parlamentní demokracie, nebo putinovský režim, proti němuž je třeba bojovat. V souladu s parlamentní demokracií je totiž dle jeho slov legitimní, když bude dál vládnout vláda, která má 101 poslanců. Je rovněž legitimní, pokud se rozpustí Sněmovna, když pro to zvedne ruku 120 poslanců. Ale rozhodně prý není legitimní prosazování vlády, proti které je minimálně 170 poslanců. „To už není parlamentní demokracie,“ zdůraznil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …