Kalousek vezme největším městům pět miliard. Štastný chce držet hladovku

03.06.2011 20:05

Ministr financí Miroslav Kalousek přišel s novým návrhem na rozpočtové určení daní. Podle něj by čtyři největší česká města přišla celkem o pět miliard korun. Poslanci z Prahy, Brna, Ostravy a Plzně už ale dali jasně najevo, že s tím nesouhlasí.

Kalousek vezme největším městům pět miliard. Štastný chce držet hladovku

Čtyři největší česká města by přišla o peníze z výtěžku daní, který se rozděluje městům a obcím. Jejich poslanci už v nadsázce řekli, že jsou ochotni kvůli návrhu Miroslava Kalouska držet hladovku.

„Samozřejmě, že se to budeme snažit zvrátit nejprve debatou v koalici, a pokud neuspějeme, pak pomocí pozměňovacích návrhů," řekl pro server Aktuálně.cz předseda pražské ODS Boris Šťastný, který si také pohrává s myšlenkou na hladovku.

„Je to snaha oloupit Pražana o cenné prostředky, které se dávají do škol a zdravotnických zařízení," stěžuje si dál. Česká metropole by totiž kvůli tomuto návrhu přišla přibližně o 2,3 miliard korun.

Peníze by se našly, kdyby nebyla Blanka

Na to oponuje předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. „Pokud by Praha neprodražovala stavbu tunelu Blanka, neutápěla peníze v Opencard nebo zeštíhlila úřad, pak by jistě potřebné peníze našla."

Kalousek zdůrazňuje, že ačkoliv v největších čtyřech městech žije 20 procent obyvatel České republiky, z výtěžku sdílených daní dostávají téměř 45 procent. Nyní se tedy příjem velkého města a mále obce liší čtyř a půl násobně, Kalouskovým cílem je, aby to byl jen trojnásobek.

Bém bude proti

Kromě Šťastného s ministrem nesouhlasí ani bývalý pražský primátor Pavel Bém. Podle něj Kalousek neargumentuje racionálně a hrozí, že pokud nedostane žádný rozumný důvod, bude pokaždé hlasovat proti návrhu.

"V postoji ODS bude zohledněn názor velkých měst," řekl šéf klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura. Z těchto čtyř nějvětších měst totiž pochází poslanci minimálně třetiny klubu a bez nich by návrh neprošel. Záměr ale logicky prosazují malé obce, které v něm vidí „velké zadostiučinění". Kalouskův návrh také hodlají podpořit Věci veřejné.

Čtěte více:

Ministr Kalousek: Chceme snížit náklady práce

Kalousek trvá na jednotném DPH. Knihkupcům navzdory

Nezničitelný Kalousek odejde z vlády, pokud neprosadí schodek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…