Kalousek zatápí vládě. Hned dvěma ministrům: První věc je průšvih, druhá srandovní

15.04.2020 12:24

Internetem se – zejména díky přičinění politiků TOP 09 – začal šířit investigativní článek webu SeznamZprávy, zabývající se finančními toky kolem nákupu čínských respirátorů. Velké pochybnosti prý vyvolává zejména jistá malá firma z Lanškrouna, která se stala hlavním dodavatelem ministerstva zdravotnictví.

Kalousek zatápí vládě. Hned dvěma ministrům: První věc je průšvih, druhá srandovní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Text, jehož spoluautorkou byla i Xaverem Veselým proslavená mladá novinářka Zdislava 'Zdíša' Pokorná, vyšel již 6.4. Zabýval se zejména pozoruhodnou firmou LA Factory z Lanškrouna.

Anketa

Jak zatím hodnotíte výkon Stanislava Křečka jako ombudsmana? (Ptáme se od 15.4.2020)

95%
hlasovalo: 19091 lidí

Ta ještě před několika týdny neprojevovala vůbec žádnou aktivitu. Děkan fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze Ladislav Mejzlík o ní hovořil jako o 'připravené schránce'. „Nevykazuje vůbec žádnou činnost. Nemá žádné náklady, žádné výnosy a podle přílohy zveřejněné za rok 2018 neměla ani žádné zaměstnance,“ uvedl.

Firmu založil lanškrounský podnikatel Radek Švec. Bývalý spolumajitel rodinné firmy Wendell Electronics, montující a prodávající elektroniku, vložil před lety základní kapitál 100 000, který doposud nebyl splacen. A ani žádnou jinou aktivitu firma neprojevovala

V březnu se však právě tato firma stala hlavním dodavatelem respirátorů pro ministerstvo zdravotnictví. Obchodník Švec popsal, že k ochranným pomůckám se od elektroniky dostal náhodou. V Číně prý nakupuje už patnáct let elektronické součástky a díky tomu tam má určité konexe. Když v polovině března viděl nemohoucnost vlády při shánění zdravotnických pomůcek, oslovil jednoho ze svých čínských známých, šéfa firmy Hongkong Bliss International Group, zda by byl schopen v Číně sehnat nějaké roušky a respirátory. Nakonec se s ním dohodl a s touto dohodou šel na ministerstvo, kde zasedal Ústřední krizový štáb.

"Já tam nikoho neznám, ale nakonec jsem se dostal na krizový štáb, který sedí rovnou u vrátnice. Tam jsem absolvoval kolečko vysvětlování, co, proč a jak. A nakonec jsme si plácli,“ vysvětloval webu Seznam Zprávy.

CELÝ TEXT ZDE

Novinářům také přiznal, co má ze zakázek on. Respektive z jedné zakázky. Mělo se jednat o zakázku za 155 milionů korun. "Marži mám do dvaceti procent a zisk něco mezi šesti až osmi procenty,“ vykládal. Novináři to spočítali na 9 až 12 milionů korun zisku.

Jenže pak ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo, že s jeho firmou kromě této zakázky uzavřelo i další obchody, v objemu minimálně 1,2 miliardy. To už ale podnikatel novinářům raději nebral telefon.

Později se objevily informace, že ministerstvo zdravotnictví nakupovalo respirátory dvakrát tak draze, jako ministerstvo vnitra. Konkrétně dodávka od firmy pana Švece obsahovala respirátory v ceně 170 korun za kus, zatímco vnitro, které kupovalo přímo od čínského výrobce, platilo za jeden kus 80 korun.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch to vysvětloval tím, že masky dodané LA Factory jsou kvalitnější. Dokonce se domohl toho, aby respirátory, původně Výzkumným ústavem bezpečnosti práce hodnocené na úrovni FFP2, byly po testu u jiné společnosti klasifikovány jako FFP3. Vysvětlil to tím, že první výsledek byl 'velmi blízko' hranici 99 %, která je stanovena pro třídu 'trojkových respirátorů'.

Článek se začal šířit mezi politiky TOP 09. Bývalý první místopředseda Marek Ženíšek se podivil, proč ministerstvo zdravotnictví, když už nezvládne respirátory nakupovat napřímo, oslovuje jako prostředníka malou firmu z Lanškrouna. "Myslím, že to jsou přesně otázky, na které musí ministr odpovědět. Pokud nechce, pak může ještě stihnout konec letošní superstar a ministerstvo přenechat jiným,“ dodal exposlanec.

Miroslav Kalousek, jemuž kdysi Ženíšek v TOP 09 zástupcoval, si místo posílání ministra do pěvecké soutěže položil jinou otázku: "Jak se tohle asi čte živnostníkovi, který má zakázáno provozovat činnost a vláda mu to nechce kompenzovat?“.

Je podle Kalouska zřejmé, že pod Babišovou vládou tečou stamiliony z našich daní do kapes překupníků, takže na záchranu živnostníků a malých firem pak už nic nezbude.

A v ráži pak vládě naložil i za to, že do plánu na uvolňování karantény zapomněla zařadit otevírání kostelů. Ministr vnitra Jan Hamáček připustil, že "na kostely se zapomnělo“ a že to vláda na některém z příštích jednání napraví.

Kalousek se za to ministrům vysmál: „Zapomněla...To bude tím spěchem. Včera říkali, že scénář připravovali několik týdnů”. Se zástupci dotčených subjektů nebylo přitom projednáváno nic.

Z toho Miroslavu Kalouskovi vyšlo, že realita bude nejspíš zcela jiná. "Bohužel to vypadá, že zase lhali a 'spíchli něco' bez logiky a bez konceptu přes víkend,“ myslí si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…