Kalouskovi je hořko a smutno. Seznam totiž vytáhl další vzpomínky na Redla

10.07.2022 10:55 | Ze sítí

Bývalý ministr kultury Jiří Besser v rozhovoru pro Seznam Zprávy otevřeně promluvil, jak už v dobách jeho začátků v hnutí STAN skupina kolem dnes obviněného lobbisty Michala Redla tlačila své lidi na ministerstvo. Z mafiánského propletence je těžko exministru financi za TOP 09 Miroslavu Kalouskovi, a není sám.

Kalouskovi je hořko a smutno. Seznam totiž vytáhl další vzpomínky na Redla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Správní rady VZP ČR Miroslav Kalousek

 

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí
Do křesla ministra kultury Jiří Besser usedl po sněmovních volbách v roce 2010. Neohřál se tam však dlouho, ve funkci vydržel pouze do konce následujícího roku. V prosinci 2011 Nečasův kabinet opustil kvůli zjištění, že na Floridě spoluvlastní byt s odsouzeným podnikatelem. V hnutí tehdy prý nedostal prostor celý příběh dostatečně vysvětlit.

Besser je podle svých slov přesvědčen, že jedním z lidí, kteří se tenkrát podíleli na jeho „sestřelení“, byl i zlínský lobbista Michal Redl, hlavní aktér v korupční kauze Dozimetr, který od června sedí ve vazbě. „Já jsem v těchto domněnkách žil. V domněnkách, že Michal Redl stál od počátků STAN za vším. Prošlapal mu to táta, který hnutí významně podpořil penězi. V tom roce 2011 jsem se možná mohl víc bránit. Vrátil jsem se tenkrát z Vatikánu, kde jsem vyjednával situaci kolem chrámu sv. Víta. Jel jsem rovnou za Mirkem Kalouskem a řekl jsem mu, že to nemám zapotřebí a zabalím to,“ popisuje Besser v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Můj příběh je hodně specifický. Víte, já jsem přímo u zrodu STAN nebyl, ale byl jsem následně blízko u dění kolem hnutí. Vždy jsem si to hodnotil tak – a čas mi dal za pravdu – že STAN je two-men show,“ dodává Besser, jenž má na myslí Petra Gazdíka a Stanislava Polčáka.

Kvůli propojení na Redla skončil nedávno ve vládě Petr Gazdík. Europoslanec Stanislav Polčák pozastavil ve STAN členství. A vazebně stíhán je někdejší šéf pražské organizace STAN Petr Hlubuček, bývalý náměstek primátora Prahy.

Pro bývalého předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska je Besserova výpověď šokující. „Tohle je smutný příběh. Dodnes je mi z něj hořko. A to jsem netušil, že za tím stojí pan Redl…“ komentuje politický vliv podnikatele a lobbisty Redla.

„Velmi důležitý rozhovor, který odhaluje podstatné pozadí kauzy. A je z něj také jasně vidět, jak snadno veřejnost a média tehdy přijala, že ten špatný byl pan Besser. A ono to bylo hodně jinak... On odešel a ti, kterých se to týká, setrvávají...“ přidává svůj názor také pražská radní Hana Kordová Marvanová (STAN), která na pochybné praktiky svých spolustraníků na pražském magistrátu již delší čas poukazovala.

Svůj úsudek o roli Víta Rakušana si na základě rozhovoru s Besserem udělal i opoziční poslanec Pavel Růžička.

„Tím tmelem, na který jste se mě ptal v předchozí otázce, byli Petr Gazdík se Stanislavem Polčákem. Tmel byl ale rozpuštěn ředidlem. Takže musejí najít nové směřování,“ řekl Besser závěrem v rozhovoru na dotaz, co by mělo být novým pojítkem pro STAN do dalšího období.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …