Kalouskův sen se vytrácí. TOP 09 jde ke dnu, píše Komárek v MfD

06.10.2012 10:35

Ve volbách před dvěma lety nová strana TOP 09 zářila, získala 17 procent hlasů a předčila veškerá očekávání. Miroslav Kalousek vystihl ten správný čas na založení nové strany a sklidil úspěch. Proč jsou ale nyní před krajskými volbami vyhlídky TOP 09 tak špatné? Možná se ocitla na sestupné dráze, která vede do propasti, polemizuje komentátor MF Dnes Martin Komárek.

Kalouskův sen se vytrácí. TOP 09 jde ke dnu, píše Komárek v MfD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na tiskové konferenci

Před dvěma lety se dvojici "otců" TOP 09 - Miroslavu Kalouskovi a Karlu Schwarzenbergovi - podařilo dosáhnout ve volbách skvělého výsledku. Nyní, před krajskými volbami, to s jejich stranou vypadá mnohem méně nadějně.

"Skoro nachlup přesně po dvou letech se místo salv z hrdel šampaňského a salv smíchu budou ze stejného místa asi ozývat nářky," předpovídá ve svém pátečním komentáři pro deník MF Dnes Komárek.

Kde Kalousek chyboval?

Zatímco při zakládání strany měl nynější ministr financí Miroslav Kalousek dobrý odhad, když vystihl ten správný čas a příležitost pro vznik nové strany, a šťastnou ruku při výběru Karla Schwarzenberga do čela TOP 09, nyní je Kalousek bezmála symbolem zla, píše Komárek.

Za mizernými preferencemi strany, které jsou na svém historickém minimu, nestojí pouze nepopulární reformy a zvyšování daní, jak říká Schwarzenberg.

To může být konec

Na prvním místě prý stojí zklamání z nových politických stran, do kterých lidé vkládali tolik nadějí. "Věci veřejné se ukázaly být mnohem horší než tradiční strany. TOP 09 zas není lepší, nebo to neumí dát najevo. V čem přináší změnu? V čem politikaří méně než ODS? V čem je lidem bližší? Na tyto otázky nedávají tvůrci image strany odpověď," vysvětluje jeden z důvodů propadu preferencí Komárek.

Druhým důležitým faktorem je potom vystupování obou vůdců. Karel Schwarzenberg prý jde do prezidentské kampaně stejně statečně jako jeho předkové do válek, nicméně nedokáže zakrýt, že má české politiky plné zuby.

A Kalousek? Toho lidé označují jako "toho zlého", kdo zvyšuje daně. Kromě toho ale vystupoval v kauze své stranické kolegyně Vlasty Parkanové značně hystericky, čímž vzbudil podezření, že je stále oním starým "nenapravitelným" Kalouskem.

"TOP 09 zkrátka nepřesvědčuje nelevicové voliče, že je lepší než ODS. A to může být její konec," uzavírá Komárek.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …