Kam by chtěla ČSSD odcházet? Komentátor má několik veselých nápadů

14.12.2020 19:26

Komentátor Petr Holec se pozastavuje nad opakující se rétorikou ČSSD, která již poněkolikáté hrozí odchodem z vlády. Naposledy tím pohrozil její předseda Jan Hamáček. „Pokaždé, když ČSSD vyhrožuje odchodem z vlády, se můžete vsadit, že z ní neodejde,“ má ale jasno Holec. Vicepremiér Hamáček navíc po pondělním jednání vlády prohlásil, že o odchodu neuvažuje a věc byla vytržena z kontextu.

Kam by chtěla ČSSD odcházet? Komentátor má několik veselých nápadů
Foto: repro Facebook
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Holec ve svém komentáři na serveru Info.cz rozebírá situaci, která se za poslední roky stala koloritem české politiky, totiž výhrůžky sociálních demokratů o odchodu z vlády Andreje Babiše. „Tentokrát prý kvůli daňovému balíčku, který premiér Andrej Babiš protlačil Parlamentem s pomocí opozičních stran v čele s ODS. V neděli tím v České televizi pohrozil šéf ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček, jenž stranu převzal právě s programem vstupu do vlády s ANO. Odchod ČSSD z vlády by proto byl nejvíc jeho osobní prohrou,“ míní Holec.

I proto možná podle Holce Hamáček prohlásil, že ve vládě strana zůstane minimálně do konce nouzového stavu a rozhodnutí poté může padnout až na schůzi vedení strany 9. ledna. „Do té doby na to mnozí zase možná zapomenou. Stejně jako na to ostatně už předtím zapomněli kvůli nejmenování Miroslava Pocheho ministrem zahraničí, po nejmenování Michala Šmardy ministrem kultury a poté ještě kvůli dalším věcem,“ připomíná Holec předchozí případy.

„Vlastně už to začíná být celkem nuda: pokaždé, když ČSSD vyhrožuje odchodem z vlády, se můžete vsadit, že z ní neodejde. Strana z ní totiž permanentně odchází už od června 2018, kdy si ve vnitrostranickém referendu odhlasovala vstup do vlády. Tehdy si slíbila jednotu vládního kurzu, hned ho ale začala zrazovat. Navíc jsou to pořád dokola obvyklí podezřelí, kteří z vlády veřejně nejvíc odcházejí: už zmíněný místopředseda Šmarda, pardubický hejtman Netolický, další místopředseda Ondřej Veselý a další,“ vypočítává Holec.

Hlavní otázka podle komentátora zní, kam by vlastně chtěla ČSSD odcházet. „Do opozice? Tam ji ovšem čeká totální nicota a zapomnění, protože jestli ČSSD něco fakt neumí, tak současný opoziční protest. Strana na něj nemá ani témata, ani lidi, ani důvěru veřejnosti. Ve Sněmovně sedí deset stran, a jestli ČSSD něco opravdu nejde, tak křičet. Poslední její lídr, který uměl zle křičet, byl téměř permanentní presumptivní premiér Jiří Paroubek,“ píše ironicky Holec s dodatkem, že roli opozice si svým antibabišovským tažením uzurpoval „demoblok“.

To podle Holce Hamáček dobře ví, a proto proklamované odchody nikdy nejsou myšleny vážně. Hamáček s místopředsedkyní ČSSD a ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou podle něj spíše hrají roli jakési opozice ve vlastní vládě. „Takže strana nejdřív podpořila, pak ale odmítla i zmíněný Babišův daňový balíček. Začíná to být podobně napínavé drama, jaké s Babišem zkoušejí hrát i polovládní komunisti, kteří mimochodem vegetují v podobném politickém kómatu jako ČSSD,“ srovnává Holec.

Během pondělí, kdy vláda schvaluje zpřísnění opatření proti koronaviru, Hamáček své nedělní tvrzení o odchodu z vlády bagatelizoval s tím, že ho k tomu donutil svými otázkami moderátor ČT Václav Moravec. „My to téma neotevíráme, vyřiďte si to s panem Moravcem. Sociální demokracie si interní procesy zvládne sama. Až budu mít nějaké další informace, tak je sdělím,“ prohlásil Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…