Kam si zajít vyměnit kyčli? Poradí plánovaný systém ministra Němečka

12.04.2014 7:39

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) slibuje, že uvede v život systém ukazatelů, kteří i laikovi umožní porovnat si kvalitu nemocnic. Bude tak vědět, kde mu lépe odoperují žlučník a do jaké nemocnice by měl vyrazit, pokud chce nový kyčelní kloub. Nemocnice budou podle šéfa resortu donuceny k tomu, aby potřebné informace poskytly veřejnosti.

Kam si zajít vyměnit kyčli? Poradí plánovaný systém ministra Němečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministerstvo zdravotnictví chce shromažďovat z nemocnic taková data, aby na jejich základě bylo možné sestavit určitý žebříček kvality nemocnic. A tyto údaje následně poskytovat pacientům i jejich lékařům. Nutným krokem k tomu je i změna zákona.

Pokud má být zdravotnictví efektivní, musí se hodnotit kvalita jednotlivých pracovišť

„Zároveň chce resort nemocnice donutit, aby informace předávaly. Již nyní mají např. do speciálního registru putovat informace o nemocničních nákazách. Tedy o pacientech, kteří ve zdravotnickém zařízení ,něco chytí',“ upozorňuje deník Lidové noviny. Háček je v tom, že nemocnice tyto údaje neposkytují. Získané informace budou také znamenat, že nemocnice budou tlačeny k nápravě nedostatků. O způsobu zveřejnění informací se bude teprve rozhodovat, až budou ověřeny v pilotním projektu a bude jasnější, jakou konkrétní podobu budou mít.

Odborná veřejnost i pojišťovny nápad podle všeho vítají. „Pokud má být zdravotnictví efektivní, musí se hodnotit kvalita jednotlivých pracovišť. A pak ji zohlednit ve smluvní politice a optimalizaci sítě,“ podotýká náměstek VZP Petr Honěk.

Roli by mělo hrát to, jak kvalifikovaný personál v nemocnicích pracuje, zda je schopen ve správnou chvíli podat správný lék, jakým přístrojovým vybavením disponuje, zda se objevují komplikace po provedení zákroku a konečně, čeho bylo léčebným zákrokem dosaženo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…