Kamberský z Babišových novin píše o vzepětí ve společnosti. A s tím také o Babišovi

15.11.2014 13:59

Komentátor Lidových novin Petr Kamberský dnes píše o vzepětí ve společnosti, které se objevilo skrze šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Podle něj se ukázalo, že lidé si zase berou zpět vládu nad svými věcmi do svých rukou. Připouští sice, že může jít o iluzi, ale zároveň uvádí, že žádné peníze ani charisma by Babišovi neumožnily přitáhnout takové množství lidí. „Babiš je emanací, nikoli zdrojem toho, co se děje,“ míní.

Kamberský z Babišových novin píše o vzepětí ve společnosti. A s tím také o Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výloha knihkupectví plná Babiše

Kamberský vidí ve společnosti velké změny, které prý vedou lidi k návratu do politiky, a přiměly je zase starat se sami o sebe. Andrej Babiš se podle něj veze na vrcholu vlny, ale nestvořil ji, ani ji neřídí.

„Žádné peníze, žádné charisma ani žádný vliv by mu neumožnil přitáhnout tak veliké množství lidí. Babiš je emanací, nikoli zdrojem toho, co se ve skutečnosti v hloubi společnosti děje,“ píše Kamberský a dodává, že to, co se děje, je veskrze pozitivní.

„Úspěch Babišova hnutí – včetně aktivizace jeho zásadních odpůrců – není, jak se dnes s oblibou říká, jen důsledkem selhání pravice či krize tradičních stran. Je něčím mnohem větším a důležitějším: důkazem, že jsme opět ochotni se starat o své věci. Kdyby zítra ráno pan Babiš nevstal z postele a celé ANO pak nutně zašlo na souchotě, tato energie tady stále bude. Mnohem déle, než Babišovi pohrobci,“odhaduje autor.

Kamberský vtipně využívá text písně Marty Kubišové, zpívané na Václavském náměstí i na Letné v listopadových dnech roku 1989: „Teď, když tvá ztracená vláda věcí tvých zpět se k tobě navrátí, lide, navrátí,“ a poznamenává, že se k němu vrátila jen na krátko, ale to se prý nyní mění.

Jsme skutečně svědky probuzení?

„Po krátkém vzepětí v první půli devadesátých let se začala vláda lidu českému opět vzdalovat; dnes jsem svědky opětovného pokusu lidí o uchopení moci. Z uvolněné energie sice profituje primárně Andrej Babiš, ale nikoli výhradně on. Stejně se v reakci na potencionální střet zájmů, který mogul-ministr financí ztělesňuje, aktivizují jeho principiální oponenti. Po opoziční smlouvě, blbé náladě i zklamání z pravice jsme konečně svědky probuzení, pokud je akvizice slovo nevhodné,“ míní komentátor.

Své tvrzení dokládá obrovským počtem lokálních hnutí, která vznikla a ucházela se o hlasy voličů. „Od dob vzniku Občanského fóra se ještě nikdy tolik lidí nepřidávalo k nějakému novému politickému projektu, ještě nikdy se tolik úspěšných profesionálů, natož veleúspěšných byznysmenů nevrhalo do politiky,“ pochvaluje Kamberský s tím, že nastal čas akce. Situaci vnímá totiž tak, že lidé údajně přestali ponechávat věci veřejné straníkům či dokonce bílým koním mafiánských struktur.

„Je to nejspíš velká, patetická a možná i směšná iluze, ale je třeba ji napsat: třeba se nám tu "po Babišovi“ bude žít dobře,“ uzavřel svůj místy provokativní komentář Kamberský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…