Kanada přijala prvních 10 tisíc uprchlíků ze Sýrie. V plánu je dalších 15 tisíc

13.01.2016 20:08

Se zpožděním dvou týdnů oproti původnímu plánu dnes Kanada přijala prvních 10.000 uprchlíků ze Sýrie. S odvoláním na ministra pro imigraci a uprchlíky Johna McCalluma o tom informovala agentura AFP. Celkem chce Kanada přijmout ze Sýrie sužované občanskou válkou 25.000 lidí.

Kanada přijala prvních 10 tisíc uprchlíků ze Sýrie. V plánu je dalších 15 tisíc
Foto: wikipedia
Popisek: Kanadská vlajka.

První letoun s uprchlíky z běženeckých táborů v Jordánsku a Libanonu přiletěl do Kanady na počátku prosince. Původně chtěla Ottawa prvních 10.000 syrských běženců přivítat už do konce loňského roku.

Kanadská vláda zaplatí přesídlení 15.000 uprchlíků, přičemž se soustředí na rodiny a zranitelné ženy. Dospělí muži se budou moci do vládního programu dostat pouze v případě, že jsou homosexuálové, bisexuálové či transgenderové osoby, nebo pokud přijedou v doprovodu svých rodičů jako součást přijímané rodiny.

O zbylých 10.000 z plánovaného počtu 25.000 běženců se postarají soukromí sponzoři, kteří budou moci do země přesídlit i dospělé muže bez rodin, a to bez ohledu na jejich sexuální orientaci.

Ze Sýrie uprchly před válkou více než čtyři miliony lidí

K přijetí uprchlíků se zavázala nová vláda kanadských liberálů, která vzešla z říjnových voleb. Její předseda Justin Trudeau před volbami slíbil, že stáhne letadla z bojových misí proti Islámskému státu, ale naopak se zavázal přijmout vysoký počet uprchlíků.

Ze Sýrie uprchly před válkou, která začala v roce 2011, více než čtyři miliony lidí, většina z nich žije v uprchlických táborech v Turecku, Libanonu a Jordánsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…