Kandidáty do voleb může postavit na 230 aktivních stran a hnutí

13.07.2018 18:06

Kandidáty do senátních a komunálních voleb by mohlo postavit na 230 aktivních politických stran a hnutí. Dvě desítky jich vznikly letos. Vyplývá to z porovnání registru politických uskupení na webu Ministerstva vnitra, které dnes provedla ČTK. Podle něj je v ČR aktivních 89 stran a 139 hnutí.

Kandidáty do voleb může postavit na 230 aktivních stran a hnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

K nováčkům mezi stranami patří pražské Sdružení pro Místní Správu, které bylo zaregistrováno v polovině června. Hnutí přibylo podstatně více, především s regionálním dosahem, vznikla především kvůli obecním volbám. Patří mezi ně tento týden registrované pražské hnutí Nezávislí – Naše Čtrnáctka nebo Živá Praha 5. Do stejné skupiny náleží Brněnští senioři, Brno Plus nebo Šimičáci, což je uskupení z brněnské čtvrti Židenice, které se odkazuje na její počeštěný německý název.

Ostravané by si mohli zvolit LEČO čili hnutí Lepší a čistá Ostrava, případně hnutí Slezská pro život. V Olomouci, kde chce Hanáky oslovit hnutí spOLečně, má také sídlo nové hnutí Jauner Československo 2018. Jeho název není náhodný, jauneráci je starší označení pro kolotočáře a cirkusáky, v jejichž prostředí hnutí získávalo své podporovatele.

Také další nová hnutí se už svým názvem odkazují na svou místní působnost, ať už ústecké hnutí Za lepší Střekov, Občané městských částí Opavy, Společně pro Strakonice, Hnutí PRO Hodonín, Kolonáda – hnutí patriotů z Karlových Varů nebo loni na podzim založený Havířovský družstevník.

Širší záběr chtějí mít Moravské zemské hnutí, Národní obroda, protestně působící hnutí Ne-volim.cz nebo loni vzniklá hnutí Bezpečnost, Odpovědnost, Solidarita (BOS), Cesta odpovědné společnosti a Tak jo!, které chtělo původně už při loňských sněmovních volbách napodobit úspěch hnutí francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a které je propojeno s miliardářem Karlem Janečkem.

Mezi nováčky patří také dvě hnutí orientovaná na Senát – Senátor 21, v jehož čele je senátor Václav Láska, a „servisní“ hnutí Marek Hilšer do Senátu v čele s bývalým adeptem na prezidentský úřad.

Celkem Ministerstvo vnitra eviduje 389 politických stran a hnutí, mnohé z nich už zanikly.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…