Kapři trpí, vražda! Aktivisté v Praze protestovali proti rybám v „loužích krve“. „Žerte tofu“, „demonstrujte proti halal porážkám“, reagoval lid

25.12.2018 20:29

Proti zabíjení kaprů v kádích na ulici se v Praze na Andělu konal předvánoční protest facebookové skupiny s názvem Zvířata nejíme. Při akci nazvané Silent line pro kapry (tichá ulička pro kapry) vyjadřovali soucit a prostřednictvím bannerů s nápisy a promítáním videí na noteboocích ukázali, že jim osud těchto nevinných a němých tvorů není lhostejný. Podívejte se sami, jaké sklízejí reakce.

Kapři trpí, vražda! Aktivisté v Praze protestovali proti rybám v „loužích krve“. „Žerte tofu“, „demonstrujte proti halal porážkám“, reagoval lid
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stánek s prodejem kaprů vedle aktivistů

„Čteme a posloucháme blbosti o tom, jak lidem kazíme Vánoce, což je hodně šílený argument vzhledem k tomu, že na x místech v Praze překračujeme louže krve a snažíme se neposlouchat tupý rány do hlav těch drobečků,“ napsala na Facebooku skupina s tím, že i kapři cítí bolest a strach. Doplnila, že tato tvrzení jsou doložena atologickými studiemi.

Anketa

Myslíte, že se v roce 2019 budeme mít lépe než v tomto končícím roce?

23%
77%
hlasovalo: 18948 lidí

Následně zdůraznila, že ryby nemluví a nepůjdou vám vysvětlit, že opravdu nechtějí „žít“ život v hororu. „Jsme tu my, abychom na to poukázali a něco proti tomu dělali,“ dodala. V předvánočních časech tak vyzvala lidi, aby se spolu s nimi účastnili události Tichá ulička pro kapry.

Na místě také skupina zahájila živé vysílání pro zhlédnutí, jak celá akce probíhala. Na videu lze vidět převážně mladé protestující lidi s přelepenými ústy páskou, stojící u kádí s kapry. V rukou drží například transparenty s nápisy „To, že nekřičí, neznamená, že necítí bolest“, „Některý nářek není slyšet“ či „Kapři cítí bolest jako jiná zvířata“.

Reakce kolemjdoucích nebo lidí čekajících ve frontách na kapra s sebou příliš pochopení nenesly.

Jako první se na videu objevuje žena, kterou při pohledu na seřazené protestující mladé lidi a jejich snahu chránit kapry od utrpení zachvátí velký smích.

„Vám to přijde srandovní?“ ptá mladík, který akci natáčí. „Jo, a to extrémně,“ nepřestává se žena smát a pobaven je značně i muž kráčející po jejím boku. „Ryba je žrádlo, né kámo?“ ptá se pobaveně. Na otázku mladíka, co je vlastně zvíře, už ale neodpovídá a pokračuje v chůzi dál. Mladík tak znovu průběžně lidi okolo nabádá, že kdyby nejedli maso, byli by všichni zdravější, šastnější a hubenější.

„A co když vám budou létat doma mouchy nebo ovádi po jídle? Co budete dělat? Tohle neodpovídá skutečnosti,“ rozhořčila se na protestující postarší žena a nad argumentem, že jde o zcela jiná zvířata či parazity, mávla rukou.

Našli se i ti, kteří si protestující se zájmem fotili a prohlíželi si jejich bannery. Na jejich protest mezitím reaguje procházející muž a hlasitě vyjadřuje souhlas. „To je dobře, tohle, podpálit ten zkurvený stánek s těma kaprama,“ poznamenal.

Slova se pak ujal mladý muž, který celou akci dokumentoval. Na kameru upřesnil, že z jednoho místa už byli vyhozeni, a tak přešli na jiné. „Snad už to bude v pořádku. Reakce jsou různé. Často útočné. Napříkad že ryba není zvíře a podobně,“ řekl.

Stejně jako byly rozporuplné reakce v ulicích, byly i v následné diskusi, která se pod příspěvky k této události na facebookové stránce skupiny Zvířata nejíme rozjela. Uživatel Lukáš Tukan Soukup se rozčiloval nad tím, co je skupině po tom, co kdo na Vánoce jí. Poradil protestujícím, ať si „žerou“ tofu a nekecají ostatním do toho, co mají jíst oni.

Skupina hned Soukupovi připomněla, že jí jde o zvířata a on je skutečně nezajímá. Poté zdůraznila, že jakékoliv zneužívání zvířat za účelem využití pro člověka a jejich následné zabití je nemorální a neetické.

Někteří v protestech viděli pouze snahu zbořit tradice, které jsou starší než oni všichni dohromady. David Pechman k tomu ještě jasně napsal, že kapr na vánoční stůl patří, patřil a patřit bude. Kapři se podle jeho názoru navíc chovají jen a pouze za účelem potravy.

Kromě toho poukázal na to, že maso obsahuje živiny, jež jsou potřebné pro vývoj. „Jezte si, co chcete. Ale kurva, nevnucujte to ostatním,“ neudržel se.

Martin Cibulka aktivistům doporučil, aby podobně hrdě začali demonstrovat proti halal porážkám. Jde o porážku zvířat podle muslimské tradice. S tím je i spojena rituální porážka v islámu nazývaná dhabíha.

A nechyběly ani ironické poznámky. Například Jakub Jašek vzkázal organizátorům, že mu tímto otevřeli oči a místo kapra si dá raději vepřový řízek.

Skupina pak na svých stránkách několikrát zdůraznila, že žádná jatka nejsou v pořádku. Považuje za šokující, že tyhle rybí jatka jsou veřejná. „Proto je tak šokující, že to lidem nevadí a usmívají se nad kádí s vystresovanými a zraněnými a umírajícími rybami. Vodí k nim děti a ty si bezhlavá těla odnášejí v igelitkách anebo hůř – živá těla a všichni mají pocit, že jsou normální. Jako by způsobovat někomu bolest a smrt normální bylo,“ uzavřela.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…