Kapři trpí, zakázat? Podívali jsme se na to. Ochránci nebudou rádi

23.12.2020 10:47

REPORTÁŽ Nesmysl, ryby jsou chovány, aby se jedly. Každý chce mít kapra na vánočním stole, je to dobrá tradice. To nám řekli prodejci vánočních kaprů. Proti mořskému rybolovu je české produkční rybářství velmi šetrné. To sdělil zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky Vít Kotlín. Reagoval tak na opětovné volání po zákazu prodeje živých ryb v obchodech či na stáncích, tedy i kaprů před Vánocemi. To chtějí někteří radikální ochránci zvířat, ve svém aktuálním prohlášení i Demokratická strana zelených.

Kapři trpí, zakázat? Podívali jsme se na to. Ochránci nebudou rádi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stánek s prodejem kaprů vedle aktivistů

„Možná bychom je měli naházet k těm rybám do kádí, aby si vyzkoušeli, jaké to je. Třeba by se jim to i líbilo. V této době chce každý mít kapra na vánočním stole. Je to dobrá tradice,“ zasmál se na adresu radikálních ochránců zvířat, kteří brojí proti prodeji vánočních kaprů, Petr. Jeden z prodejců u stanice metra Luka v Praze, kde stojí hned tři stánky. A tohle jsme se dozvěděli dál.

Anketa

Kdo by se Vám po diskutovaném odchodu Petra Dvořáka z ČT líbil v jejím čele?

hlasovalo: 13885 lidí

Demonstranty už zažili

Největší masakr v prodejích. Tak označují prodejci vánočních kaprů středu před Štědrým dnem. Od zmíněného stánku zrovna odcházel otec a říkal synkovi: „Musíme spěchat a dát kapra hned do vany, aby nám nelekl.“ Pánové prodejci si tedy mohli odfrknout a dát řeč. Ostatně právě oni jsou tady poprvé, přijeli na výpomoc z jižních Čech a v Táboře si před dvěma lety prý zažili demonstraci třiceti ochránců ryb s transparenty přímo před stánkem s kapry.

„Ty ryby trpí mnohem méně než kuřata, krávy a prasata ve velkochovech,“ začal Vláďa a pokračoval: „Ryby mají nejzdravější maso. Lidé je jedli tisíce let před námi a budou i po nás. Letos máme prodeje trochu menší, lidé se víc bojí, ale to hlavní šílenství nás teprve čeká.“

„Jak říkal kolega, ryby jsou zdravé a ne vyhnané antibiotiky, jako třeba kuřata nebo prasata. Někteří lidé nás odsuzují, ale většina si stejně toho kapra na Vánoce dá. Vždyť některé korýše nechávají kuchaři vařit zaživa,“ dodává ještě Petr. Redaktora ParlamentníchListů.cz hned napadnou zprávy o tom, že nebezpečí otravy humrem se minimalizuje jeho vařením zaživa, že v některých částech Asie je pochoutkou vyjídat mozek z donedávna živé opice anebo že japonské ikizukuri je vlastně zaživa porcovaná ryba, které ještě bije srdce.

Prodejci kaprů před stanicí Nové Butovice mají názory jako přes kopírák. Na zmíněném místě prodávají již čtvrtý rok, letos pro změnu s rouškou. „Jde o názory lidí, co nevědí, jak naložit s volným časem, tak se baví tímhle. Takovými nesmysly. Vždyť ryby se chovají proto, aby se jedly. Jako jiná hospodářská zvířata. Jsem zemědělec, takže narozdíl od nich vím, o čem mluvím,“ sdělí Aleš a jeho kolega souhlasně kývá. Pracují zde prý jako sezónní zaměstnanci a zaměstnavatel jim zařídil vše potřebné včetně důležitých dokumentů pro náhodné kontroly. Nyní už nemusí hlídat přes noc kádě s kapry jako dříve. Zamknou je a jdou se vyspat do obytného přívěsu.

O stresovaných rybách

V ParlamentníchListech.cz jsme nedávno už psali o organizaci Compassion in World Farming (možný překlad – Soucit ve světovém zemědělství), jejíž aktivisté i letos vyzývají: „Ryby potřebují vaši pomoc!“ Upozorňují, že kapři, „inteligentní a citlivá zvířata“, při procesu od výlovu k prodeji zažívají silný stres, bolest a utrpení a o zákaz prodeje živých ryb chtějí požádat prostřednictvím petice Parlament.

K nim se svým prohlášením z 19. 12. přidala i Demokratická strana zelených – ZA PRÁVA ZVÍŘAT, což je vedle Strany zelených a Liberálně ekologické strany Martina Bursíka jedno z menších uskupení na poli zelené politiky. Jejím současným předsedou je Jiří Anderle, zastupitel městysu Klenčí pod Čerchovem.

DSZ – ZA PRÁVA ZVÍŘAT byla zaregistrována v roce 2009, kdy do ní vstoupila i Olga Zubová vyloučená ze Strany zelených, která se zanedlouho stala její předsedkyní. Stranu sponzoroval v tehdejších volbách do Evropského parlamentu Jaromír Soukup. Toho roku se Kateřina Jacques právě ze Strany zelených na webu Týden.cz vyjádřila: „Hlavním tahounem byla Demokratická strana zelených, subjekt založený Olgou Zubovou, jehož jediným cílem bylo poškodit nás ve volbách. Byla motivována jednak osobní nenávistí a potom záští pana Jaromíra Soukupa, který chtěl být šedou eminencí předsedy Martina Bursíka, chtěl hrát významnou roli na politické scéně a vsadil na zelené. Když zjistil, že Bursík je člověk, který si nenechá od nikoho diktovat a žádného Dalíka ani Tvrdíka nepotřebuje, došlo k velkému konfliktu. Tam to začalo.“  V roce 2011 strana spolupracovala se Suverenitou Jany Bobošíkové.

PhDr. Olga Zubová

  • ČSSD
  • Optimismus žena v politice potřebuje jako rytíř brnění

V aktuálním prohlášení se mimo jiné píše, že DSZ – ZA PRÁVA ZVÍŘAT se ztotožňuje s názory ochránců zvířat a požaduje zákaz prodeje živých ryb v obchodech či ve stáncích, primárně se to týká prodeje vánočních kaprů. Dále jsou v prohlášení uváděny důvody, proč je prodej živých ryb z hlediska životní pohody zvířat problematický. Jde o přechovávání ryb v nevhodných podmínkách, častou a nadbytečnou manipulaci, transport a tak dále. Nakonec je upozorněno, že  „nejnovější vědecké poznatky prokázaly, že ryby jsou inteligentní a citlivá zvířata, která jsou schopná vnímat fyzickou bolest i psychické utrpení podobně jako savci a ptáci. Je třeba, aby naše legislativa na tento vývoj v oblasti vědeckého poznání reagovala a aby ryby lépe chránila“. Ostatně právě dnes, tedy ve středu, se před nákupním centrem Nový Smíchov v Praze, koná každoroční akce ochránců Tichá ulička za kapry.

A co mořský rybolov?

Zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky, které sdružuje převážnou většinu tuzemských producentů ryb, Vít Kotlín z Vodňan, s uvedenými důvody nesouhlasí a poznamenává, že jde o nic neříkající radikální názory, které nemají opodstatnění.

„Převážná část prodejců ryby přechovává v mnohem lepších podmínkách než před dvaceti lety, kdy ryby přepadávaly z kádí plných krví zbarvené vody. Současní prodejci musí mít přívod vody, aby voda v kádích byla čistá a okysličovaná. Ryby mají dostatek prostoru a musí být zabíjeny humánním způsobem, tedy omráčením tupým úderem na temeno hlavy a následným vykrvením přetnutím žaber či velkých cév za hlavou. Na dodržování těchto pravidel dohlíží časté kontroly hygieniků a veterinářů,“ podotýká.

Proti mořskému rybolovu je podle něj české produkční rybářství velmi šetrné: „Když se ryby vyloví z moře, zůstávají dlouho na lodích, než doplují do přístavu, takže dochází k mnoha problémům. České produkční rybářství toto nezná. U nás je s rybami zacházeno maximálně opatrně od výlovu přes sádkování až po samotný prodej.“

Letošní rok byl prý z hlediska přírodních podmínek velice dobrý. Po jarním suchu začalo pršet, takže se rybníky zaplnily vodou. V Česku se prodalo nepatrně více ryb než v předchozích letech, ale na druhou stranu došlo k mírnému propadu prodejních cen. Loni se v Česku vyprodukovalo 20 986 tun tržních ryb. Zdejší ryby se vyvážejí hlavně do Polska, Německa, Rakouska a části Francie, nicméně tamní gastronomie blokovaly epidemiologická opatření. Takže, jak říká Vít Kotlín: „Budeme vědět víc, až skončí předvánoční nákupy ryb a do zahraničí odjede poslední kamion.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…