Kardinál Duka se vysmál komunistům, kteří jej tepou za restituce: Je jim v průměru přes šedesát a každý den jich 15 ubyde

23.07.2014 19:16

Komunisty rozčílil kardinál Dominik Duka. Poslance rozladila jeho tvrzení o jejich skomírající KSČM, úbytku členů i předpověď, že se stanou ohroženým druhem. Tyto výroky uvedl Duka v souvislosti se čtvrtečním mimořádným jednáním sněmovny o restitucích. Zatímco kardinál ho považuje za zbytečné, poslanci tvrdí, že chtějí jen zamezit postupům v rozporu se zákonem a Dukovy názory ostře odmítli. Jednání sněmovny vyvolaly KSČM a Úsvit.

Kardinál Duka se vysmál komunistům, kteří jej tepou za restituce: Je jim v průměru přes šedesát a každý den jich 15 ubyde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Nejde prý o nic jiného, než o snahu zviditelnění skomírající komunistické strany. Takto se opřel kardinál Dominik Duka do KSČM za vyvolání čtvrtečního mimořádného jednání Poslanecké sněmovny. „Toto zbytečné jednání je vlastně jen obří interpelací, kterou mohli komunisté klidně použít v normálním parlamentním provozu,“ uvedl Duka s tím, že komunistům jde hlavně o zájem sdělovacích prostředků. „Nechci ani psát, kolik ony dva dny jednání budou stát finančních prostředků, které by mohly být věnovány na ušlechtilejší věci,“ dodal kardinál. Chápe, že se KSČM rozhodla stát hlídacím psem vydávání části majetku církvím a nic proti řádné kontrole nemá. Sám ale nerozumí tomu, proč se raději komunisté v případě zjištění nějakých protizákonných případů hned neobrátili na nejbližší služebnu policie a místo oznámení o podezření z trestného činu svolávají Poslaneckou sněmovnu.

Celé vyjádření kardinála Duky ZDE

Konečná: církev chce všechno a za jakoukoli cenu

A reakce komunistických poslanců na sebe nenechaly dlouho čekat. Názor kardinála rozčílil europoslankyni Kateřinu Konečnou. „Nevím, jestli si pan kardinál připravoval nějaké povídání na nedělní mši. Chápu, že mu vadí to, že chceme zabránit miliardovým přesunům majetku z českého území do rukou katolické církve. Na této schůzi chceme otevřít konkrétní věci, protože dochází k pochybením,“ reagovala Konečná, která připomenula i to, že KSČM dlouhodobě projevuje svůj nesouhlas se zákonem o restitucích.

„Mělo by být i zájmem katolické církve, aby nebyl převáděn majetek, který není majetkem katolické nebo jiné církve. Pokud to není jejich zájmem, pak to ukazuje jen na to, co říkáme od začátku, že církev chce všechno, za jakoukoli cenu a bez toho, aby bylo ochotná o podstatných věcech jednat a zcela vážně se zabývat tím, zda jí majetek vůbec patřil. Já si nedokážu představit zodpovědné poslance, kteří by zvedli ruku pro to, aby se vydával majetek bez dokumentací, dokladů a aby byl vytvářený časový nátlak na úředníky,“ dodala. Podobně reagoval i poslanec Miroslav Opálka: „Nejde o naše zviditelnění, ale o zviditelnění nepřístojností při předávání majetku, kde dle našich indicií není dodržovaný zákon.“ Poslankyně Marta Semelová (KSČM) znovu a důrazně připomenula v reakci na kardinálova slova, že KSČM byla vždy proti restitucím: „Náš postoj byl v souladu s naprostou většinou lidí této země, kteří ho odmítali.“

Každý den údajně ubude 15 komunistů

Kardinál Duka ale předložil i své důkazy o tom, proč se domnívá, že KSČM skomírá. Spočítal komunistům jejich členskou základnu a konstatoval, že to jde s nimi od deseti k pěti, jak prý vyplývá ze statistik. „Z výsledků posledních voleb plyne, že průměrný věk voliče této strany byl 61 let a mladých lidí do 30 let, kteří volili KSČM, bylo 0,6 %. Průměrný věk komunistických straníků samotných je 67 let, ročně ubude 6 000 členů. Přírůstek nových je 600 ročně, takže každý den ubývá 15 komunistů. Tento trend se nedaří nijak zastavit,“ uvedl také Duka s tím, že zatímco v roce 2004 bylo ještě více jak 100 000 členů KSČM, letos je jich jen 51 000.

Komunisté mají větší přehled a čísla Duky prý nejsou pravdivá

Ani s těmito čísly ale komunisté nesouhlasí. Podle nich je realita jiná. „Jeho názor se nezakládá na pravdě, naši stranu volí i mladí lidé a máme spoustu sympatizantů,“ tvrdí Semelová. Poslanec Opálka navíc říká, že jsou na tom daleko lépe než jiné strany: „Když z naší členské základny vytáhneme jen ty ekonomicky a produktivně činné, tak je jich více než v jiných politických stranách, tak nevím, proč tato čísla pan kardinál uvádí.“ Tomu, že se kardinál Duka zabývá členskou a voličskou základnou KSČM se podivila europoslankyně Konečná. „Já neřeším, kolik je reálných katolíků v České republice a zda to odpovídá vlivu, který si usurpuje katolická církev. Já mám o tom, kdo nás volí, jiný přehled a ten se neshoduje s jeho čísly, byť by tomu možná chtěl věřit, protože KSČM je jedinou reálnou opozicí proti církevním restitucím,“ vysvětlila.   

Duka: komunisté se stanou ohroženým druhem

Ani budoucí světlé zítřky KSČM kardinál Duka nepředpovídá, právě naopak. Domnívá se, že strana bude čím dál více ztrácet svůj vliv a že trend poklesu počtu členů bude pokračovat. „Podle průměrného věku a dožití v ČR se bude úbytek členů spíše zrychlovat, takže za 6 až 8 let by tu už měli hrát roli poměrně marginální. Ať tak či onak, stávají se opravdu ohroženým druhem,“ doplnil kardinál. Jeho propočty ale vyvrací europoslankyně Konečná. „To, že vydržíme 8 let, nám predikovali už v roce 1990 a nestalo se tak,“ reagovala.

Ransdorf: Vatikán nežádal žádné restituce

Europoslanec Miloslav Ransdorf přidal svůj pohled na věc a připomenul některé výroky minulosti. „Je zajímavé, že se pan kardinál Duka shoduje s Milošem Zemanem v roce 1990. Miloš Zeman nám tehdy prorokoval pět procent a hovořil o tom, že komunisty bude volit jen patologická sedlina a později hovořil o slepém ramenu,“ uvedl Ransdorf. „Mým spolupracovníkem byl kdysi Vladimír Janků, který byl v 80. letech církevním tajemníkem a on vedl jednání o normalizaci vztahů mezi Československem a svatou stolicí. Vladimír Janků mi sděloval, a potvrdil to i dnes už zemřelý ministr zahraničí Bohuslav Chňoupek, že Vatikán nežádal žádné restituce, nežádal žádné majetky, chtěl jen vytvoření podmínek pro náboženský kult a pro aktivitu církve a věřících. Pak se objevil nárok na 74 objektů pro řeholní kongregace, Federální shromáždění vyhovělo a Biskupská konference zdůraznila, že to je poslední požadavek římskokatolické církve. Začátkem srpna 1991 se vyhovělo znovu jejich přání a dostali 800 objektů a po jejich předání sdělil kardinál, že to je poslední požadavek církve. Pak se podařilo několik útoků odrazit a církev už také neměla sílu tuhle špinavost provést. Za Nečase, Kalouska a Schwarzenberga se restituce ale těsnou většinou podařilo prosadit. Bude to velký vývar,“ dodal.

Komunisté neřekli poslední slovo

Komunisté se shodli na tom, že sněmovnu svolali nejen kvůli podezření z protiprávního vydávání majetků církvím. Upozorňují na to, že pro vyřízení všech formalit prý existují krátké lhůty a k dispozici je velmi málo úředníků, kteří by řádně mohli ověřovat veškerou nutnou dokumentaci. Obávají se toho, že by mohlo dojít k situacím, že majetek bude zpátky vracen a po letech se zjistí, že není vše v pořádku a církev ho bude opět vracet státu. Zároveň ujistili, že v záležitosti restitucí rozhodně neřekli poslední slovo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…