Kardinál Duka to rozbalil jako ještě nikdy. Prosil svaté o záchranu evropských národů, tradiční rodiny i českého školství

28.09.2017 14:34

Kardinál Dominik Duka na tradiční svatováclavské pouti do Staré Boleslavi promluvil do politiky. Nadcházející volby podle kardinála dovolí pozvednout hlas mlčící většině, která by se prý neměla nechat umlčet různými menšinami.

Kardinál Duka to rozbalil jako ještě nikdy. Prosil svaté o záchranu evropských národů, tradiční rodiny i českého školství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

„Naši naději vidím v tom, že nám volby pomohou prosadit umlčovanou většinu,“ řekl kardinál a dovolával se demokracie bez přívlastků. „Jen tak nebude většina manipulována a ovládána rozmary některých menšin,“ zachytil Dukova slova server Novinky.cz.

Politikům také vyčetl, že se zabývají jen aktuálním volebním obdobím a nepřemýšlejí, co přijde po něm. Ve Staré Boleslavi, na jednom z míst, kde se utvářela česká státnost, proto Duka vyzval politiky, aby se pokusili hledět dál a hájit zájmy země. „Ptejme se, jak chceme splatit státní dluhy,“ vybízel kardinál.

A pak přiložil ještě více, když během kázání prosil svaté Cyrila a Metoděje, patrony Evropy, aby se přimluvili za evropské národy. „Kéž se navrátí ke svým křesťanským kořenům, znovu naleznou svoji identitu a zachovají starý kontinent dalším generacím,“ uvedl.

Ještě dále zašel, když prosil svatého Jana Nepomuckého, aby se přimluvil za českou církev a dodal jí „odvahu postavit se zhoubě genderových teorií“. Poté prosil o přímluvu pro naše rodiny, aby muži byli opravdovými muži a ženy opravdovými ženami a zajistili tak lásku a bezpečí.

Vše však vyvrcholilo Dukovou prosbou o přímluvu za naše české školství, adresovanou svaté Ludmile a svatému Vítovi. „Kéž dokáže i v dnešní době plné relativismu a všemožných nástrah vychovat z mladých lidí opravdové osobnosti, které se stanou zodpovědnými dědici české země,“ prosil Duka.

Dotkl se také uprchlické krize a žádal o to, aby uprchlíkům bylo co nejdříve umožněno vrátit se do svých zemí, kde si mohou budovat své domovy a cítit se v bezpečí.

Celý článek naleznete zde.

Ve Staré Boleslavi se však také sešla křesťansko-feministická skupina RFK, která Duku za jeho projev zkritizovala. Aktivisté odsoudili národovectví a vyzdvihovali transparent s heslem „Nevěříme v národ“. Zdálo se jim, že kardinál nepronesl projev u příležitosti svatováclavských oslav, ale prostou politickou agitku, ve které v podstatě vyzýval k uzavření se. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…