Kardinál Duka vysvětloval, proč šel na večeři s čínským prezidentem

02.04.2016 18:53

Kardinál Dominik Duka na blogu Aktuálně.cz vysvětlil, proč se zúčastnil večeře s čínským komunistickým prezidentem Si Ťin-pchingem a proč ho v dopise vyzval k tomu, aby respektoval lidská práva ve vlastní zemi. Čínské křesťany totiž čínští komunisté pronásledovali ještě krutěji než čeští komunisté naše věřící. Máme prý s Čínou společného více, než by se mohlo na první pohled zdát.

Kardinál Duka vysvětloval, proč šel na večeři s čínským prezidentem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka a prezident Miloš Zeman

Čína je pro nás zemí vzdálenou a tak trochu tajemnou. Žije tam více než miliarda lidí a my často netušíme, jak přemýšlejí a které hodnoty jsou pro ně důležité. Přesto bychom podle Duky neměli zapomínat, že v této zemi žije mnoho  křesťanů, ať už katolíků či evangelíků. Nejde o nijak malé číslo. Podle Duky v zemi žije na 100 milionů křesťanů. A jejich biskupové jsou v Číně často nuceni pracovat v ilegalitě.

„Podobně jako v naší zemi od 50. let komunistický režim respektoval a jednal pouze s organizací Mírového hnutí katolického duchovenstva, tak v Číně byl vytvořen Všečínský mírový výbor katolíků, který byl zakládán za asistence členů zmíněného československého hnutí. Ve víru kulturní revoluce se ve vězení a koncentračních táborech ocitli kněží i obyčejní věřící. V tomto víru se ocitl také otec současného prezidenta i on sám,“ píše Duka.

Celý komentář naleznete zde.

Nemluvě už o tom, že pronásledování křesťanských věřících bylo od počátků komunistické vlády v zemi mnohem krutější než za komunistů v Československu. A jako věřícímu nemůže být Dukovi osud čínských bratrů a sester ve víře lhostejný. Svou účastí na večeři s čínským prezidentem chtěl tak kardinál demonstrovat, že věřící i církve jsou nedílnou součástí svobodné společnosti a jako takové je třeba je respektovat.

„Kromě jiného byla moje přítomnost také příležitostí předat čínskému prezidentovi knihu s ilustracemi Bohuslava Reynka, které byly součástí výstavy České republiky v Pekingu. Výstavu Reynkových kreseb tehdy odmítal čínský ministr kultury. Poukazoval na náboženskou tematiku, která mu vadila. Po dlouhém a vytrvalém jednání však ustoupil a scénář výstavy přijal tak, jak byl navržen českou stranou. Výstava měla fenomenální úspěch, za pouhých 14 dní ji navštívilo 58 000 zájemců,“ pochvaluje si Duka.

Snad návštěva Si Ťin-pchinga napomůže tomu, že se čínští křesťané dočkají stejných práv, jakým se těší křesťané ve vyspělých zemích. Neměli bychom přitom zapomínat na to, že na dvoře čínských císařů působili i čeští duchovní, například jezuita, matematik a astronom Otec Karel Slavíček. Na jeho hrob položil květiny i prezident Zeman, když navštívil Říši středu. Je tedy patrné, že Čína není Česku tolik vzálená, a měli bychom si poměrů v této zemi všímat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…