Kardinál Vlk vyzývá k návratu ke kořenům. Vánoce se prý staly svátkem byznysu

06.12.2014 14:57

Kardinál Miloslav Vlk v komentáři sobotních Lidových novin zpřítomňuje slova papeže Františka o potřebě návratu ke kořenům Evropy, která pronesl ve Štrasburku. Zdůrazňuje, že zatímco nyní jsou Vánoce téměř výlučně svátky byznysu, původně bylo jejich poselství hlubší.

Kardinál Vlk vyzývá k návratu ke kořenům. Vánoce se prý staly svátkem byznysu
Foto: kardinal.cz
Popisek: Kardinál Miloslav Vlk

Adventní čas je dobou usebrání pro křesťany, ale životní styl mu nepřeje. Podle kardinála Miloslava Vlka se v posledních letech stávají Vánoce svátkem byznysu. „Vánoce, Vánoce přicházejí se v obchodech ozývá z reproduktorů už od podzimu. Marketing spěchá, konkurence ho žene… Supermarkety se předhánějí ve výzdobě a v reklamě, aby co nejdřív zachytily ty, kdo pro konzumní Vánoce shánějí příslušnou náplň,“ konstatuje církevní hodnostář.

Miloslav Vlk však upozorňuje na to, že lidé si už přejí většinou jen e-mailem a přání se vyprazdňují. „Vánoční přání, která si naši předkové vzájemně posílali a při osobních setkáních ve vánočních dnech vyslovovali, měla však tehdy hlubší obsah,“ konstatuje kardinál.

Tím obsahem byla podle kardinála radostná zpráva: Bůh v Ježíši Kristu přišel z věčnosti, ze „světa“, kde neběží čas a kde se nestárne, aby člověku v jeho „světě“, omezeném časem a prostorem, byl blízko, zpřítomňuje křesťanskou víru Vlk.

Nebojme se návratu ke křesťanství

Advent pak byl očekáváním Mesiáše. Kardinál Vlk pak ve svém komentáři v MF Dnes osvětluje mnohé z křesťanských tradic a odkazuje ke slovům současného papeže Františka.

Když byl na návštěvě EU, tak ve Štrasburku mluvil o potřebě návratu ke kořenům Evropy. „Vyzval k tomu, aby národy neměly strach z návratu ke křesťanství,“ říká kardinál a zdůrazňuje, že papež vyzval i k tomu, abychom vzali na vědomí své dějiny a své kořeny.

„I Vánoce se svým obsahem a poselstvím jsou součástí tohoto dědictví, které křesťanství přináší, především ve zdůraznění lidské důstojnosti vyplývající z toho, že každý člověk je tvorem Božím a Kristus přišel, aby svůj život s lidmi spojil, aby jim byl blízko…“

Kardinál Miloslav Vlk ve svém komentáři v LN vyslovil přání, aby nás Vánoce naplnily vědomím naší lidské důstojnosti…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…