Karel Gott pro PL o kritice Alexandrovců: Už je to tady zase. Už zase mě někdo poučuje, koho mám nebo nemám mít rád

13.10.2015 16:34

Legendární zlatý slavík Karel Gott poskytl ParlamentnímListům.cz vyjádření ke kauze vystoupení ruského souboru Alexandrovců. Je prý nemile překvapen, že se už opět poučuje, koho máme či nemáme mít rádi.

Karel Gott pro PL o kritice Alexandrovců: Už je to tady zase. Už zase mě někdo poučuje, koho mám nebo nemám mít rád
Foto: internet
Popisek: Karel Gott

Vystoupení ruského armádního pěveckého souboru, známých Alexandrovců, vyvolalo rozruch. Jednak proto, že některé dráždí samotný soubor pracující s motivy Rudé armády včetně pěticípé rudé hvězdy. Jiným vadilo, že turné zaštítil prezident Miloš Zeman. Ale nejvíce to schytala zpěvačka Lucie Bílá, která s Alexandrovci vystoupila.

Například poslankyně Jana Černochová upozornila na svém Facebooku, že na rudou hvězdu, která na vystoupeních Alexandrovců vždy zdobí pódium, se vztahuje zákon zakazující symboly totalitních hnutí, a pozastavila se nad tím, že nacistická svastika by našim zpěvákům asi přišla nepatřičná, ale rudá hvězda se neřeší.

„Fakt to má zapotřebí?“ plísnila Černochová Bílou. „Mimochodem, tady je názorně vidět i ta bezzubost trestního zákoníku ohledně symbolů. Umíte si představit, že některý z našich národních oblíbených zpěváků vystupuje jako host německé kapely (a nemusí být ani armádní), která má nad hlavou svastiku?“ tázala se na svém profilu členka sněmovního branného výboru.

Na kritiku, která se na ni snesla, zareagovala Černochová později na webu Svobodné fórum. „Ani 25 let od revoluce bychom neměli trpět lobotomií. Nepatřím k popíračům osvobození Československa Rudou armádou, ale stejně tak nikdo nemůže popřít, že stejná armáda, rozšířená o další vojáky tzv. Varšavské smlouvy, okupovala 23 let naši zemi,“ upozornila. A umělcům, kteří ji kritizovali a schvalovali vystoupení Lucie Bílé s Alexandrovci, ještě vzkázala: „Milé hvězdy koncertu Alexandrovců, zkuste dnes říci do očí svým kolegům z branže, zejména hercům z divadel, kteří po 17. 11. 1989 stávkovali, ale i některým zpěvákům na komunistickém black listu, kteří s námi stáli v roce 1989 na náměstích, že kultura a politika se nemíchají. Nebýt jejich angažmá v roce 1989, žádná revoluce by nebyla.“

Karel Gott: Opět mě někdo poučuje?

ParlamentníListy.cz již po prvním výroku Černochové oslovily české umělce se žádostí o vyjádření. Poskytl nám jej i Karel Gott, který sám s Alexandrovci mnohokrát vystoupil a nikdy se netajil svými slovy chvály na uměleckou kvalitu jejich vystoupení. Pro PL.cz nyní uvedl: „O tom by se dalo mluvit hodně dlouho, jen mě udivuje, že už je to tady zase, že mě někdo opět poučuje, koho mám nebo nemám mít rád,“ podivil se mnohonásobný Zlatý slavík.

I další umělci, které ParlamentníListy.cz oslovily, se vyjadřovali smířlivě a zastávali se své kolegyně Lucie Bílé, která na posledním koncertu s Alexandrovci vystoupila. „Jsou to zabedněnci a zaspali dobu,“ vzkázal všem, kteří Bílou kritizovali, zpěvák Michal David. A kritikům z řad politiků ještě přidal, ať se raději starají o to, aby se náš stát tolik nerozkrádal.

Vysloveně překvapená pak z kritiky vystoupení Alexandrovců byla zpěvačka Helena Vondráčková. „Toto není vůbec o tom, že by to byla nějaká propagandistická akce. Je to soubor, který je na světové úrovni, je světově známý, jedinečný na světě, výjimečný. Jsou nejen propagátory ruské kultury, ale mají v repertoáru i árie Verdiho, Pucciniho. Je tam nejen pěvecká složka, ale předvádějí i úžasné ruské tance a všude s tím sklízejí ohromné úspěchy, takže nechápu,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz.

Lucie Bílé se zastala dokonce i Pavlína Filipovská, jinak na PL.cz známá svými kritickými postoji k Rusku. „Já si myslím, že Lucie Bílá je celou svou kariérou zpěvačka, která patří v tom nejlepším slova smyslu k těmto cirkusům a na velké jeviště,“ uvedla Filipovská. Ona sama by prý s Alexandrovci nezpívala, ani kdyby jí to nabídli, protože se jí nelíbí podobné velkolepé show a dává přednost střízlivějším pořadům, Bílé by to však prý rozhodně nevyčítala.

Přelévat výhrady, které máme k politice jednotlivých států, na kulturu, odmítla i herečka a prezidentská kandidátka Táňa Fischerová. „K putinovskému režimu samozřejmě můžeme mít stovky výhrad a nevím, jak dalece jsou Alexandrovci s ním spojení, do toho nevidím... Podle mě by se ale měla zásadně a principiálně oddělovat kultura od politiky,“ uvedla Fischerová.

Karel Schwarzenberg: Není to žádné špičkové těleso

Vášně soubor Alexandrovců tradičně budil i mezi českými politiky. Karel Schwarzenberg se ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz podivil především tomu, že koncertní turné Alexandrovců zaštiťuje prezident republiky. On sám, pokud by v lednu 2013 byl ve druhém kole prezidentské volby zvolen, by nic takového neudělal. „Podle mého skromného názoru by prezident měl zaštítit jenom špičkové věci. Když ruské, tak třeba moskevský balet nebo nějaký orchestr, které tam jsou některé báječné. Ale ne armádní sbor Alexandrovci, jenž je sice populární, ale podle mě z uměleckého hlediska to není špičkové hudební těleso,“ zapochyboval.

Kromě sporných uměleckých kvalit vnímá i nevhodný politický signál vystoupení v současné situaci. „Nehodí se to v době, kdy ruská armáda stojí v sousední zemi,“ vysvětlil. Od prezidenta Zemana však prý na druhou stranu takové ohledy ani nečekal.

Podobně promluvil i europoslanec za Schwarzenbergovu TOP 09 Jaromír Štětina: „Ten, kdo pořádá turné Alexandrovců, kolaboruje s ruskou armádou, protože Alexandrovci jsou příslušníci armády. Stejné armády, již odsoudil Evropský parlament za agresi vůči Ukrajině a kterou musí odsoudit každý demokraticky smýšlející člověk. Nejsou to žádní zpěváčci převlečení do uniforem. Jsou to vojáci ruské armády a spolupráce s nimi včetně divácké účasti je kolaborace s cizí armádou.“

Místopředseda ODS Martin Novotný se prý, aby si udělal názor, na jeden koncert skutečně vypravil, ale z předvedeného se mu prý udělalo zle. „Pokud jde o obsah, nepochybně profesionálně provedeno. Ale přítomny veškeré atributy velkoruského a sovětsky rudoarmějského kýče se zřejmou dramaturgií pracovat se vzpomínkami publika na minulý režim. Bylo mi to natolik odporné, že jsem po třetině odešel,“ řekl pro ParlamentníListy.cz.

Naopak předseda komunistů Vojtěch Filip se vyznal, že si tento umělecký zážitek doma v Českých Budějovicích rozhodně nenechá ujít. „Naši ‚specialisté‘ na kulturu snášejí argumenty, proč Alexandrovce nezvat anebo jim netleskat. Abychom ‚výstřelem‘ proti ruské kultuře snad trefili Kreml,“ dodal jeho spolustraník Jiří Maštálka.

Alexandrovci vyvolávali rozruch v české politice již dříve. Například Jan Vitula z jihomoravské TOP 09 v roce 2014 uvedl, že dokud Rusové neopustí Krym, měli by Alexandrovci jakožto zástupci ruské armády mít v celé EU zakázáno vystupovat. Rozčílilo jej tehdy zejména to, že vedení Jihomoravského kraje se rozhodlo finančně podpořit akci propagující ruskou kulturu. „Není však možné se tvářit, že prezentování ruské kultury nemá nic společného s politikou. Naopak. Kultura byla vždy jedním z nejúčinnějších nástrojů propagandy nedemokratických režimů,“ napsal tehdy.

Názory na Alexandrovce lapidárně shrnul bývalý ministr zdravotnictví a profesionální psychiatr Ivan David z léčebny v Bohnicích: „Jsem vděčen všem, kteří se k tomu vyjadřují, ať už mají názory jakékoliv. Protože mně tím umožňují zjistit, co jsou zač, pokud mi to není už dávno známo. Takže jestli se takto vyjadřuje pan Štětina, to pro mě rozhodně není nijak překvapující. Pokud se někdo vyjadřuje jako on, vím, že ho mám přiřadit k panu Štětinovi do jeho blízkého okolí. Tím se mi zlepšuje orientace ve společenském prostředí.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…