Karel Schwarzenberg ví, kdy si lidé u nás začnou vážit Václava Havla. Až...

17.12.2014 7:41

Tři roky od úmrtí na piedestal nestačí. Tak píší Lidové noviny a poukazují na odklon našich politiků od ideálů, které prosazoval Václav Havel, i na snahu některých umenšovat jeho význam. K docenění prvního prezidenta samostatného státu podle Schwarzenberga dojde až poté, co odejde generace politiků, která s ním soupeřila o přízeň.

Karel Schwarzenberg ví, kdy si lidé u nás začnou vážit Václava Havla. Až...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský podepisoval svou knihu o Václavu Havlovi

Od smrti prvního polistopadového prezidenta Václava Havla už uplynuly téměř na den tři roky. Přes jeho nepopiratelný odkaz a hlubokou stopu se zejména v posledním období objevují pokusy změnit vnímání jeho osobnosti. Dnešní LN píší, že bude doceněn, až odejde generace politiků, s níž soupeřil o přízeň. Tři roky od smrti na piedestal prý nestačí.

Deník uvádí jako příklady výroky prezidentů, kteří přišli na Pražský hrad po Havlovi. Václav Klaus jej na začátku listopadu označil za reformního komunistu. „Zásadním způsobem odmítal tržní ekonomiku, ač si myslím, že z ní sám o sobě velmi tyl,“ poznamenal na adresu muže, jenž se stal symbolem pádu komunismu. Miloš Zeman zase označil Havla za utopistu, který kvůli svým ideálům neviděl skutečné problémy.

Předseda TOP 09 a někdejší Havlův kancléř Karel Schwarzenberg si však myslí, že na docenění prvního prezidenta samostatné republiky teprve dojde. „Až odejde generace, která přes sbírání čestných doktorátů a silná prohlášení se snahou na sebe mediálně upozornit nedosáhla věhlasu Václava Havla,“ uvedl pro LN Schwarzenberg.

Jeho názor sdílí i bývalý disident a polistopadový politik Saša Vondra. Je údajně přesvědčen, že na zhodnocení Havlova významu dojde v budoucnosti a jeho obraz se změní k lepšímu.

Havla oceňují v zahraničí

Havel se tak v současnosti pravděpodobně těší větší úctě v zahraničí, než doma. LN poznamenávají, že tři roky od jeho smrti se u nás stále více projevuje odklon od ideálů, které Havel prosazoval. Důraz na lidská práva a podpora disidentů v nedemokratických režimech se postupně vytrácí na úkor ekonomické diplomacie.

Proměnami procházel i vztah Čechů k Masarykovi. Kromě toho, že byl oceňován za založení republiky, byl také nacisty a komunisty zatracován a marginalizován. Až polistopadový režim se začal zase k jeho odkazu hlásit. „Na Masaryka také dřív plivali a teď ho žádný Čech z piedestalu nesundá,“ poznamenal Alexandr Vondra.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …