Karikaturista Kemel o těžkém životě za politické korektnosti. Nejvíc se prý kvůli obrázku naštval Babiš

02.11.2021 17:27 | On-line

Karikaturista Mirek Kemel tvrdí, že dnešní doba plná politické korektnosti karikaturám nepřeje. „Korektnost karikatur, to je úplně směšná představa, karikaturista má přehánění v popisu práce,“ říká Kemel, který se věnuje také politické karikatuře. Reakce politiků jsou ale podle něj až na výjimky dobré. „Politici chápou, že je to vtip,“ tvrdí Kemel a vzpomíná, že nejhůře na něj vystartoval premiér Andrej Babiš.

Karikaturista Kemel o těžkém životě za politické korektnosti. Nejvíc se prý kvůli obrázku naštval Babiš
Foto: Repro. Facebook
Popisek: Václav Klaus se domněle objevil v kampani Strany zelených

Kemel si v rozhovoru pro RádioZet postěžoval, že mu lidé čím dál častěji spílají, že jeho karikatury nejsou korektní. „Karikatura ale nemůže být úplně korektní, ze své podstaty je dráždivá a provokující. Karikaturista má přehánění v popisu práce. Korektnost karikatur, to je úplně směšná představa,“ prohlásil Kemel, který prý korektnost vnímá jako součást dnešního světa. „A i z té korektnosti se dá dobře střílet a kreslit o ní,“ dodal Kemel.

Ten má podle svých slov svoji vlastní autocenzuru, aby karikatury nebyly příliš přehnané. „Mám svoje hranice, za které nepůjdu. Nejsou ale nijak ostré,“ řekl Kemel, kterého prý politici kvůli karikatuře kontaktují jen výjimečně.

„Že by mě kontaktovali politici, protože se jim nelíbila nějaká moje karikatura, to se moc nestává, jen opravu výjimečně. Jednak si myslím, že nekreslím nějakou urážlivou a provokativní karikaturu, a jednak si myslím, že většina politiků chápe, že je trapný a směšný reagovat na kreslený humor. Ale stalo se to a ty reakce byly spíše vlídnější, třeba s Mirkem Kalouskem, který reagoval i vtipně a pobaveně,“ vzpomínal Kemel, který prý dokonce od některých politiků dostal zprávu, že je zanedbává.

Nejdrsnější reakce prý přišla od premiéra Andreje Babiše. „A pak samozřejmě vyloženě podrážděnou reakci jsem dostal od Babiše, tak jsem mu vysvětloval, že je to jenom vtip a schválně přehnané. Třeba takový mluvčí Ovčáček, ten byl vyloženě rád, že jsem ho kreslil, on si ty moje kresby i vystavuje někde a chlubí se tím, tak si nejsem jistý, jestli těm kresbám rozumí,“ řekl se smíchem Kemel.

Ten prý měl i několik nabídek, aby se účastnil volební kampaně a podpořil konkrétní politickou stranu. „Ale já jsem do toho nešel, protože ze zásady se nechci profilovat k nějaké straně, chci mít spíše volné ruce a nebýt s nikým spojován, to není pro karikaturistu dobrá věc,“ vysvětloval karikaturista s tím, že ho oslovila třeba ČSSD.

Při kreslení karikatur se Kemel zaměřuje na typické znaky dané osoby. „Všímám si všeho. Všímám si gest, výrazu v obličeji, účesu i oblečení. Nejlepší je, když je to v souladu. Nejhůř se kreslí nevýrazní hezouni,“ prohlásil Kemel a odkázal třeba na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. „Ten je ale výjimkou, ten se kreslí dobře. Má výrazné rysy, účes, oči, bradu,“ popisoval Kemel s tím, že problémy mu dělá spíše lídr Pirátů Ivan Bartoš. „Dredy pomáhají, ale jinak s jeho karikaturou mám potíže a nejsem spokojen,“ dodal.

Dříve měl Kemel na každého politika nějakou složku, podle které kreslil. „Tedy v době, kdy fotky nebyly tak snadno dostupné, jako jsou dnes na internetu. Tehdy jsem si vystřihoval fotky z novin a vedl si vlastní archiv, abych měl dostatek předloh. Později jsem si koupil svůj první digitální foťák, na který jsem pořizoval fotky z televizní obrazovky. Dnes už se tím nezabývám. Když někoho potřebuju, tak si ho vygooglím,“ uzavřel Kemel, který se karikatuře věnuje od roku 1987.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…