Kauza fotbal: Můj osmiletý syn je rasista? Vaše východofobní kecy už si beru osobně

02.10.2021 9:03 | Ze sítí

Novinář Tomáš Poláček sledoval vzrůstající napětí mezi Spartou a Glasgow Rangers, potažmo mezi Českou republikou a Velkou Británii, a v jednu chvíli už se neudržel. Jeho syn byl prý mezi dětmi, které na Spartě fandily, a ten prý ani nechápe, co je to rasismus, z něhož je ve svých osmi letech obviňován, protože nejpozději od školky vyrůstá bok po boku s cizinci a vnímá je normálně.

Kauza fotbal: Můj osmiletý syn je rasista? Vaše východofobní kecy už si beru osobně
Foto: worldwide.com
Popisek: Fotbal, ilustrační foto

Anketa

Jsou podle vás Češi národem rasistů?

27%
73%
hlasovalo: 31601 lidí

Napětí v česko-britských vztazích dál narůstá. Kvůli fotbalovému zápasu Glasgow Rangers a Spartou na Letné, kde v hledišti seděly děti, protože dospělí fanoušci na stadion nesměli. Kvůli rasistickým urážkám jednoho z konkurenčních hráčů z letošního léta. Ze Skotska se však ozývá, že rasistické problémy je v Česku třeba řešit už u dětí, protože i ty bučely na hráče černé pleti Glena Kamaru.

Proti tomu se ohradil ministr zahraničních věcí za ČSSD Jakub Kulhánek.

„Na britských ostrovech si podle všeho umanuli, že Češi jsou rasisté. A český ministr zahraničí Jakub Kulhánek si kvůli tomu zve britského velvyslance na kobereček,“ uvádí k tématu sobotní MF Dnes.

Případ souvisí s jarní kauzou slávistického fotbalisty Ondřeje Kúdely, kterého Kamara obvinil z rasistického slovního útoku, v němž ho nazval „zas*anou opicí“. Kúdela přiznal, že se nechoval zcela vhodně, ale důrazně odmítl, že by svého protihráče rasisticky urážel. Nakonec dostal jako trest stopku na deset zápasů, ale slávistický hráč s trestem nesouhlasí a hodlá své jméno očistit.

V britských médiích tvrdí, že děti na Letné bučely na Glena Kamaru ve chvíli, kdy finský hráč afrického původu při zápase skotského týmu přišel do kontaktu s míčem.

Z české strany naopak zaznívá, že děti se radovaly z fotbalového utkání a zahraniční média si to vyložila po svém.

„Převracet realitu, kterou jsem na Letné viděl, v to, co jsem si následně o dění na stadionu přečetl, je nepřijatelné,“ poznamenal k tomu předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek.

„Až se nechce věřit, že je to možné. Sledujete napínavý zápas v kulise dětského nadšení, jenže když opustíte stadion, na sociálních sítích na vás vybafne obrázek shnilých jahod. Sdílel jej Marvin Bartley, poradce Skotské fotbalové asociace pro rovnoprávnost a diverzitu, s dovětkem, že Češi jsou jako zkažené ovoce,“ doplnil k tomu list.

Marvin Bartley doslova napsal, že ho dění v Praze bohužel nepřekvapuje. Zdůraznil, že z něj neviní děti, ale dospělé, kteří podle něj dávají dětem  špatný příklad. „Jakou mají šanci, když jsou vloženy do misky se shnilým ovocem,“ uvedl.

Ondřej Kasík, šéf komunikace Sparty poznamenal, že hráči Sparty i děti se stali rukojmími v mnohem širším sporu.

Děti na Spartě

Pár slov ke kauze na Spartě napsal také novinář Tomáš Poláček z magazínu Reportér, jehož syn také sledoval utkání přímo na stadionu.

„Dlouhodobě usiluju o klid, ale Rangers jsou příliš toxickým klubem na to, aby mě neštvali – ty nenávistný, východofobní kecy o rasismu už si beru osobně, protože Bárt a jeho spoluhráči z Pragovky včera na Letné (perfektně) fandili, kluk se v deset vrátil domů vyřvanej: v osmi letech ani nechápe, co je rasismus, protože nejpozději od školky přirozeně vyrůstá i mezi cizinci,“ napsal Poláček.

Děti na Spartě

Šéfredaktor týdeníku Reflex Marek Stoniš je naopak rád, že jeho syn, hrající za žáky Admiry Kobylisy, nakonec na utkání nešel, i když mohl. Nakonec by jej prý právník Anwar ještě chtěl vyslýchat.

Ve Skotsku je právník s pákistánskými kořeny (narozený již v Anglii) považován za prvoligového advokáta, v roce 2018 získal ocenění Právník roku a má rovněž cenu skotských muslimů za rok 2014.

V letech 2017–2020 dokonce působil jako rektor univerzity v Glasgow. Do povědomí se zapsal především svým zarputilým bojem proti rasovým a sexuálním útokům na akademické půdě, které často odhaloval „na vlastní pěst“ mimo oficiální vyšetřování.

S obviněními rád chodil do médií, ale jak upozorňují The Times, když měl předložit důkazy, nedokázal to.

Poté, co z vedení univerzity vloni odešel, rozjel ještě větší mediální ofenzívu za její očernění jako homofobní a rasistické školy.

Pozornost na sebe právník upoutal už v roce 2006, když po autonehodě způsobené jeho manželkou, se snažil ovlivnit kolemjdoucí svědkyni argumentem, že „Pákistánci drží spolu“. U soudu se pak snažil tvrdit, že poškozená řidička se vůči němu a manželce chovala rasisticky, ale nebylo mu uvěřeno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…