Kauza "medaile pro strýce" pronikla i do světového tisku. Cituje ministra Hermana

22.10.2016 12:29

Možnosti, že český prezident Miloš Zeman údajně neudělí státní vyznamenání Jiřímu Bradymu za to, že se jeho synovec a ministr kultury Daniel Herman setkal s tibetským duchovním vůdcem, už si všiml i světový tisk. O tom, že muž, jenž přežil holocaust, nedostane státní vyznamenání, ačkoli ho původně zřejmě měl dostat, píše agentura Reuters i deník New York Times.

Kauza "medaile pro strýce" pronikla i do světového tisku. Cituje ministra Hermana
Foto: ReproFoto: webtv.un.org
Popisek: Prezident Miloš Zeman v OSN

Agentura Reuters tvrdí, že se Česká republika zmítá v politických sporech o návštěvu tibetského duchovního vůdce v naší zemi. Ačkoli dalajláma býval osobním přítelem prvního českého prezidenta Václava Havla a zahraniční politika Česka se v minulosti zaměřovala na obhajobu lidských práv, tak teď není návštěva dalajlámy po chuti zastáncům čínských investic v Česku.

Podle Reuters to ukázala kauza udělení, resp. neudělení státního vyznamenání Jiřímu Bradymu, strýci současného ministra kultury Hermana, který se s dalajlámou sešel. Šéf resortu agentuře Reuters potvrdil v sms zprávě, že čelil tlaku Hradu, aby se s dalajlámou nesetkával. „Prezident mi přímo řekl, že když se setkám s dalajlámou, bude můj strýc vyškrtnut ze seznamu vyznamenaných. A to se také stalo,“ sdělil Herman.

Zprávu agentury naleznete zde

Text agentury Reuters převzal i deník New York Times. Ve zprávě se mimo jiné uvádí, že mluvčí prezidenta Zemana odmítá spor jakkoli přímo komentovat a omezuje se na tvrzení, že seznam vyznamenaných byl uzavřen před nějakou dobou a nedošlo v něm ke změnám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…